Stávka British Airways nezačne. Zasáhl soud

Soud vyhověl vedení Britských aerolinií a zakázal stávku palubních posádek, která měla začít po půlnoci. Odborový svaz Unite oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Vedení Britských aerolinií vyjádřilo nad rozhodnutím soudu potěšení a omluvilo se cestujícím, kteří měli letět v prvních dnech stávky za narušení jejich plánů.

Šéf aerolinií Willie Walsh řekl, že stávka nemá opodstatnění a vyjádřil naději, že rozhodnutí soudu poskytne příležitost stranám sporu k pauze a zamyšlení.

Generální tajemník svazu Unite Tony Wodley však rozhodnutí soudu označil za ránu demokracii a řekl, že svaz se proti němu, co nejdřív odvolá.

Dlouhodobé spory

Vedení aerolinií vzneslo námitky proti způsobu jakým odbory oznámily výsledky hlasování o stávce a soud jeho argument uznal.

Letový provoz bude několik dní narušený nejen kvůli náhradnímu plánu aerolinek, ale i kvůli prachu ze sopky pod islandským ledovcem Eyjafallajökull.

Britské letecké stávky jsou součástí dlouhých sporů o platy a pracovní podmínky. Aerolinie chtějí ušetřit 62,5 milionu liber, aby se vyrovnaly s poklesem poptávky, kolísáním cen leteckého paliva a růstem konkurence.

Letecké společnosti se už podruhé za půl roku podařilo úspěšně odvrátit u soudu stávku. Ze stejného důvodu soud rozhodl i o zastavení stávky, která se měla uskutečnit v období Vánoc a Nového roku.

Milan Kocourek, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme