Polsko má údajně zásoby plynu z břidlice na 200 let

Polsko má údajně bohatá ložiska zemního plnu v břidlicích. Oznámil to v televizi TVN24 polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Díky tomu by se Polsko prý za 10 až 15 let mohlo stát druhým Norskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Americké firmy zatím odhadují polské zásoby zemního plynu v břidlicích nejméně na 1,5 bilionů metrů krychlových.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polských zásobách zemního plynu hovořil ve Světě o desáté analytik Štěpán Pírko

Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka by tento objem teoreticky pokryl spotřebu Polska na 200 let, celá Evropská unie by z polského plynu mohla žít šest let.

“Nicméně toto je sci-fi, protože jednak objem zásob není jistý, jsou to velmi předběžné odhady, které se budou zpřesňovat i několik let, a druhá věc je dostat plyn zem. Naráží to na obrovské množství nástrah,“ upozornil Pírko.

Plyn z břidlice, jeden z nekonvenčních zdrojů energie, v poslední době změnil americký energetický trh a na celkové produkci zemního plynu se nyní podílí 15 až 20 procenty. Rozkvět těžby také pomohl USA vytěžit loni poprvé od roku 2001 více plynu než Rusko.

V Evropě se však podle Pírka zatím jedná o vzdálenou budoucnost.. „Spíše prognózy z mnoha zdrojů ukazují, že podíl těchto takzvaných alternativních zdrojů plynu na celkové dodávce bude daleko menší než ve Spojených státech, jestli to budou jedno dvě tři procenta,“ podotkl analytik.

Považuje proto za nepravděpodobné úvahy o tom, že se Polsko stane druhým Norskem. „Norsko má klasický zemní plyn, který je daleko levnější na těžbu. Nejedná se o nic extrémně převratného, zásoby jsou víceméně po celé Evropě, ale je velmi obtížné je těžit,“ doplnil Štěpán Pírko.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme