Moody´s srazila rating Řecka do spekulativní kategorie

O celé čtyři příčky snížila úvěrové hodnocení Řecka mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service. Řecko je tak na stupni Ba1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropoli nad Aténami

Akropoli nad Aténami | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Moody´s je druhou ze tří světových agentur, hodnotí schopnost Řecka splácet dluhy ratingem ve spekulativní kategorii.

Zdůvodnila to ekonomickými riziky spojenými s realizací záchranného programu, který Řecku poskytly země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem.

Již koncem dubna přistoupila k podobnému kroku konkurenční agentura Standard & Poor's. Ta si tím od evropských zemí vysloužila kritiku za překotnost, protože nepočkala na ohlášené oznámení záchranného plánu.

Agentury začaly snižovat ratingy Řecka od loňského podzimu poté, co nová řecká vláda odhalila skutečnou výši rozpočtového deficitu. Spustila se tím dluhová krize, kdy se od Řecka odklonili investoři a z kvůli prudkému růstu úroků přestala být země schopna financovat své dluhy vydáváním nových dluhopisů na trzích.

Na počátku května pak představitelé eurozóny a Mezinárodního fondu přislíbili Řecku pomoc v celkové výši 110 miliard eur. Podmínkou je, že řecká vláda uskuteční plán razantních rozpočtových úspor a zvýšení daní.

Martin Hromádka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme