Česko asi dostane rady od EK ke snižování rozpočtového deficitu

Česko se může dočkat kritiky za tempo snižování deficitu státního rozpočtu. Evropská komise zhodnotí nejen český plán odbourávání příliš vysokého rozpočtového schodku. Posoudí celkem 12 zemí, u kterých už zahájila proceduru pro nadměrný deficit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Spolu s Českem se hodnocení svých opatření vedoucích ke snižování rozpočtového schodku dočkají třeba Německo, Španělsko nebo Slovensko.

Podle úsporného plánu ministra financí Eduarda Janoty se musí letos udržet schodek na 5,3 procenta HDP. V dalších letech má díky úsporným opatřením a navýšení příjmů postupně klesat.

V roce 2013 bychom už měli plnit kriterium pro přijetí eura - tedy maximální schodek rozpočtu 3 procenta HDP. Konkrétní opatření k jeho snižování musí ale přijmout nově formovaná vláda.

Kromě hodnocení konsolidačních programů 12 unijních zemí, zahájí Evropská komise řízení pro nadměrný deficit proti dalším třem: Dánsku, Finsku a Kypru.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme