Eurokomisař Rehn zhodnotí země EU s nadměrným rozpočtovým deficitem, včetně Česka

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn bude dnes ve Štrasburku hodnotit, jak jsou na tom členské země EU, které mají příliš vysoké rozpočtové schodky. Mezi ně se od loňského listopadu počítá také Česká republika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Procedura pro nadměrný rozpočtový deficit je součástí Paktu stability a růstu, tedy základního dokumentu pro hospodářskou politiku a její koordinaci v rámci Evropské unie. Má se dotýkat zemí, jejichž rozpočtový schodek překročí tři procenta.

„Evropská komise by takovéto zemi předepsala plán, do jaké doby má svůj deficit opět stlačit pod tři procenta. Zkušenost s touto procedurou mají téměř všechny země EU. Například za loňský rok měla jen jedna členská země eurozóny schodek pod 3 procenta,“ vysvětlil na Rádiu Česko redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurokomisař Rehn zhodnotí země EU s nadměrným rozpočtovým deficitem. Téma pro redaktora zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřeje Housku.

V souvislosti s řešením rozpočtových deficitů se v Evropské unii v poslední době diskutuje o změně maastrichtských kritériích a také o ‘německé cestě‘. Německo totiž uzákonilo, že rozpočet nesmí být deficitní. Jeho devítibodový plán ke zlepšení rozpočtové kázně si ale mezi členy EU příliš příznivců nenašel.

„Německo navrhuje, aby se Evropská unie vydala cestou šetření a omezování státních výdajů. A je zřejmé, že z toho vzejde nějaký kompromis. Tedy, že nějaké body německého plánu se pravděpodobně podaří prosadit,“ přiblížil Houska.

„Jak víme od diplomatů, na zítřejším summitu EU se lídři dost možná shodnou na posílení sankcí za překračování deficitů. Němcům se asi ale těžko podaří prosadit, to co si sami uzákonili - tedy, že německý strukturální deficit od roku 2016 nesmí překročit nějaké destiny procenta,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme