Summitu EU v Bruselu budou dominovat hospodářská témata

Hlavně o změnách v koordinaci evropských ekonomik se dnes bude mluvit v Bruselu, kde se scházejí šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Budou jednat o posílení regulace finančních institucí a účinnější správě hospodářských záležitostí celé sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: ECAL

Ekonomická krize přesvědčila Evropskou unii, že koordinace jejích hospodářských politik je chatrná. Proto chce zavést přísnější postihy za překračování povoleného rozpočtového schodku tří procent HDP. Chce ale používat i preventivní opatření.

Základní parametry rozpočtu do Bruselu

„Pro nás bude zajímavá debata o takzvaném evropském semestru, který znamená, že by členské státy předkládaly Evropské komisi a radě své orientační návrhy rozpočtů,“ předesílá česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová a dodává:

„Unie tak chce zabránit tomu, aby některé země příliš utrácely. Rozhazovačnost Řeků a dalších teď totiž ohrožuje celou sedmadvacítku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová byla také hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Základní parametry rozpočtu tak vláda do Bruselu pošle dřív, než je dostanou čeští poslanci. Ti o svoje právo rozpočet schvalovat nepřijdou. Unie chce ale vyvinout tlak na ty politiky, kteří by své země chtěli nadměrně zadlužovat,“ potvrzuje slovenský velvyslanec při Unii Ivan Korčok.

Předem se má posoudit, jestli rozpočty příliš nevybočují z cíle udržet deficity pod tři procenta HDP. Více se má dbát i na to, aby celkové zadlužení státu nepřekročilo 60 procent HDP. Ani toto kritérium dnes některé země nedodržují.

Kromě toho se summit EU bude zabývat strategickým cílem rozvoje do roku 2020 a přihláškou Islandu do Evropské unie.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme