Řekové lákají turisty na kompenzace za stávky a katastrofy

Do Řecka na dovolenou se v létě chystá až o dvanáct procent turistů méně než loni. Balkánská země si velice špatnou reklamu hrozícím státním bankrotem a četnými stávkami doprovázenými násilnostmi, které mnohým turistům zkazily dovolenou už v jarních měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologické naleziště Tel Dor na východním pobřeží Středozemního moře

Archeologické naleziště Tel Dor na východním pobřeží Středozemního moře | Foto: Sky Balloons Inc.

Teď má ale Řecko pro turisty nabídku. Zavazuje se, že uhradí turistům extranáklady v případě, kdy jejich dovolenou naruší stávka nebo přírodní katastrofa.

„Podle řeckého ministra kultury a cestovního ruchu by vláda měla zaplatit turistům ubytování, stravování a dopravu, v případě, že jim vinou stávky či přírodní katastrofy nepoletí letadlo, nebo jim neodjede z místa pobytu na letiště ze stejných důvodů transfer,“ sdělila redaktorka Českého rozhlasu Ivana Bernáthová, která události v Řecku dlouhodobě sleduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Beránek a Ivana Bernáthová mluvili o dovolené v Řecku a opatřeních vlády na Radiu Česku

„Určitě je to neobvyklá pobídka. Za svoji dlouholetou praxi si na podobnou pobídku ze strany některého státu nevzpomínám. Ale na druhé straně Řecko v současné době velmi dobře chápu, protože téměř 20 procent tvorby HDP je v Řecku z cestovního ruchu a také více jak 20 procentní zaměstnanost v celé zemi právě v této oblasti. U ostrovů je to dokonce až 80 procent,“ uvedl v Ozvěnách dne Jaromír Beránek, odborník na cestovní ruch ze společnosti Mag Consulting.

Ubývá hlavně Němců, Britů a Švédů

Záruka vlády je důležitá, protože v poslední době uvízly vinou generálních stávek tisíce turistů. Lidé pak zůstali v hotelech déle a záleželo na cestovních kancelářích, zda jim tyto náklady uhradily.

„Pokud nějakým způsobem strádali, a že to nebyly ojedinělé případy, Řekům to pak v médiích pěkně opepřily a výsledkem byl pokles rezervací dovolených v Řecku zejména ze strany německých, britských a švédských turistů. Pikantní je, že Řekové chtějí uhradit náklady turistům například i v případě dalšího výbuchu islandské sopky,“ pokračovala redaktorka.

Zatím však není jasné jak a prostřednictvím koho by vláda kompenzace turistům vyplácela.

„Zatím to nikde nezaznělo, protože tuhle nabídku dal ministr teprve včera v Aténách na tiskové konferenci se zahraničními novináři a ministerstvo zřejmě nabídku teprve podrobněji rozpracuje. Nejjednodušší to budou mít turisté cestovních kanceláří, které provedou veškeré vyúčtování. Jak budou odškodnění uplatňovat individuální turisté, ukáží až následující dny,“ vysvětlila Bernátová.

Protesty v Aténách. Řecko | Foto: Martin Dorazín

Vedle kompenzací se ale v Řecku chystají další opatření na přilákání turistů, jejichž úbytek je vinou špatné mediální image země poměrně velký.

Mluví se o deseti až dvanáctiprocentním poklesu rezervací zájezdů do Řecka, ale na Krétě bylo v prvních patnácti červnových dnech až o pětadvacet procent méně turistů.

„Přičítá se to hlavně nižšímu zájmu z Německa, kde má Řecko hodně špatný mediální obraz. Jeho zlepšení chce Řecko docílit televizní kampaní ´You in Greece´, ve které o svých pozitivních zážitcích z dovolené v Řecku hovoří spokojení zahraniční turisté. Na Krétu by také mělo nalákat turisty snížení cen. Cestovní kanceláře aktuálně přichystaly letecké sedmidenní balíčky od 170 do 380 eur, a to i do čtyř a pětihvězdičkových hotelů,“ uvedla redaktorka.

V Řecku se však stávkuje neustále. Zítra se například chystá protest odborářů, kterým se nelíbí změny v sociálním pojištění a stanovení jednotné věkové hranice pro odchod do důchodu pro ženy a muže na 65 let.

Alternativou je Turecko

Podle Jaromíra Beránka z poradenské společnosti Mag Consulting by však dovolenkářům v Řecku výrazné komplikace vzniknout neměly:

„Domnívám se, že zejména na ostrovech komplikace většího rázu nehrozí. Doporučoval bych, aby si lidé před odletem zjistili, zda nestávkují pracovníci letišť. Nedomnívám se ale, že by stávkovali pracovníci hotelových a stravovacích služeb. Ti naopak čekají, až stávka skončí a lidé si k nim zajdou na skleničku,“ myslí si Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalších podrobnostech k řecké pobídce jsme hovořili s Jaromírem Beránkem ze společnosti Mag Consulting také v Ozvěnách dne.

Společnosti Mag Consulting očekává, že ubude i zájem českých turistů o dovolenou v Řecku.

„Loni vyjelo prostřednictvím cestovních kanceláří do Řecka přes dva miliony našich občanů. Předpokládáme, že toto číslo poklesne zhruba o deset procent. V samotném Řecku bude ale pokles větší, očekáváme, že kolem dvaceti procent, i když poslední dny naznačují určité zlepšení,“ předpověděl Beránek.

Podle něj je ale viníkem situace hlavně hospodářská krize, která všeobecně zasáhla cestovní ruch. A rodiny jako první škrtají právě výdaje na dovolené.

Čeští turisté tak prý jako alternativu zvolí například komfortnější dovolenou za srovnatelné ceny v Turecku, či v sousedním Slovensku. Větší nárůst očekává také u dovolených v Chorvatsku po vlastní ose.

Ivana Bernáthová, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme