Olomoucké tvarůžky budou pod ochranou Evropské unie

Olomoucké tvarůžky získaly ochranu svého označení v Evropské unii. Česká diplomacie bojovala o přiznání ochrany tomuto výrobku skoro šest let. Hlavní výhrady proti zapsání tvarůžků na unijní seznam chráněných označení měli Němci a Rakušané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olomoucké tvarůžky

olomoucké tvarůžky | Foto: www.tourism.cz

Příčinou sporu byly syrečky Olmützer Quargel vyráběné v Německu a Rakousku. Obě země uváděly historické vazby na produkci tvarůžků. Českým diplomatům se nakonec podařilo dojednat kompromis v podobě pětiletého přechodného období, kdy ještě mohou Němci a Rakušané své tvarůžky jako olomoucké označovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zapsání olomouckých tvarůžků na unijní seznam chráněných označení mluvili v Ozvěnách dne velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová a Jaroslav Kovář, jednatel společnosti A.W., výrobce olomouckých tvarůžků.

Potom ale nebudou smět tyto výrobky se jménem ‚olomoucký‘ dodávat ani na český ani na evropský trh. O přiznání chráněného zeměpisného označení Olomouckým tvarůžkům musel dokonce kromě Evropské komise rozhodovat i výbor zástupců členských států. V něm se podařilo českým diplomatům získat většinu zemí na stranu moravských tvarůžků.

Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové byl boj o zapsání olomouckých tvarůžků na seznam chráněných značek velmi těžký a i přes daný kompromis jde o velké vítězství: „Bylo velice těžké přesvědčit Evropskou komisi o tom, že náš produkt je naprosto jedinečný, že to není obecný název.“

„Abych to vyjádřila srozumitelněji, že třeba nejde o sýr ementál, tento název se totiž používá v mnoha zemích a označuje pouze typ výrobku. My jsme museli dokázat, že olomoucké tvarůžky jsou naprosto unikátní, vyrobené z velmi dobrých surovin za přesně stanovené procedury a je to postup, podle kterého se vyrábí v Lošticích,“ popisuje podstatu sporu Vicenová.

Stejnou ochranu zeměpisného označení už dnes mají například Třeboňský kapr, Jihočeská niva nebo Pardubický perník.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme