Exodus hedgeových fondů z Londýna by ovlivnil tamní finanční sféru

Ekonomickou veřejnost zajímá, zda zůstane Londýn i nadále jedním z hlavních finančních center světa. Příčinou případného odchodu finančních institucí z Londýna by mohly být rostoucí daně a čím dál tvrdší regulace finančního sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

V Londýně například aktuálně sídlí 85 procent evropských hedgeových fondů. Z toho osmnáct procent podle studie společnosti Cushman & Wakefield zvažuje přesun do zahraničí. Na možné oslabení pozice Londýna coby finančního centra upozornil už v prosinci šéf banky Barclays John Varle. Reagoval tak na jednorázové padesátiprocentní zdanění bonusů.

"Londýn by to mohlo poškodit a poměrně výrazně," řekl BBC bankéř Varley. Zdůraznil přitom i význam zachování konkurenceschopnosti finančního sektoru pro britskou ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucnost Londýna coby jednoho z největších finančích center světa. Téma pro spolupracovníka ČRo ve Velké Británii Ivana Kytku.

Top manažeři a správci hedgeových fondů zvažují především přesun do Švýcarska, konkrétně pak do Curychu. Některé fondy už dokonce začaly přemisťovat své zaměstnance právě do Švýcarska. K jejich rozhodnutí jim nahrává i další fakt, a to rezoluce EU o regulaci bankovního sektoru, která počítá se snížením vyplácení odměn. Podle tohoto pravidla by manažeři zmíněných hedgeových fondů mohli napříště počítat své bonusy jen z třicetiprocentní hotovosti, zbytek pak v cenných papírech.

Tlak na realitní trh

Avizovaný postupný úbytek nejbohatších investorů a správců hedgeových fondů by tak Londýn zřejmě nenávratně poznamenal. Reálně a nejcitelněji by takový stav pocítili zejména majitelé realit v nejbohatších londýnských čtvrtích, kde zmíněné fondy sídlí. V těchto lokalitách by se totiž takřka okamžitě propadly ceny nemovitostí a nájmů.

Krizi nebo stagnaci by pocítili i majitelé obchodů s luxusním zbožím, například dealeři vozů Ferrari, Maserati nebo Aston Martin. Rovněž by patrně došlo k úbytku tržeb v luxusních nočních klubech a restauracích, kde se většina důležitých kontraktů uzavírá.

Ztráta pozice na finančních trzích ale zatím Londýnu nehrozí. Alespoň ne v evropském měřítku, neboť zmiňovaná unijní regulační opatření se dotknou rovnoměrně všech finančních center Evropské unie. Ztráta konkurenceschopnosti tak hrozí pouze vůči Švýcarsku nebo některým karibským státům, které mohou nabídnout výhodnější daňové podmínky.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme