Slovensko umožní vznik 'eurovalu', klade si ale podmínky

Podmínečné ano řekla slovenská vláda ochrannému valu pro eurozónu. Slovensko tak nebude blokovat vznik mechanismu, který má zabránit opakování řecké dluhové krize i v dalších státech. Vláda současně nedoporučila parlamentu schválit půjčku Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiérka Iveta Radičová a ministr financí Ivan Mikloš.jpg

Premiérka Iveta Radičová a ministr financí Ivan Mikloš.jpg | Zdroj: ČTK

„Koaliční strany, které tvoří slovenskou vládu, se rozhodly, že budou trvat na svých původních podmínkách a požadavcích a Slovensko nepodpoří půjčku Řecku, jinými slovy že Slovenská republika by neměla uzavřít příslušnou bilaterální dohodu s Řeckou o poskytnutí úvěru ve výši 820 bilionů eur,“ uvedl komentátor deníku Sme Ivan Štulajter.

Slovenský kabinet si také určil podmínky, za kterých bude v budoucnu uvolňování financí z ochranného valu schvalovat. Evropská unie například musí zpřísnit dohled nad hospodařením členských států a problémové země musí mít možnost řízeného bankrotu.

„V případě eurovalu slovenská vláda nakonec ustoupila tlaku Evropské unie, ale klade si v podstatě tři podmínky, za nichž je ochotná poskytnout v konkrétních případech své ručení. Podmínky směřují k tomu, aby se zpřísnila fiskální disciplína v eurozóně, aby se plnil pakt stability a konečně i vynucoval, a aby se naplňovaly principy řízeného bankrotu země, která bude potřebovat z eurovalu pomoc,“ řekl Ivan Štulajter.

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš zdůraznil, že odblokování ochranného valu je jen první krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš

„Na schválení toho, že země dostane a za jakých podmínek dostane půjčku, bude potřebný jednoznačný souhlas všech členských zemí eurozóny, tedy i Slovenska. Proto takovéto podmínečné schválení v tomto smyslu je možné,“ uvedl Mikloš.

Slovenské podmínky nebudou v rámcové smlouvě, která takzvaný euroval zřizuje pevně zakotvené, ale budou jakýmsi manuálem pro jakéhokoli slovenského zástupce, který v budoucnu pojede vyjednávat o případném využití tohoto valu.

Slovenská vláda upozorňuje, že pokud některá země eurozóny bude pomoc potřebovat a požádá o peníze z tohoto ochranného mechanismu, bude se nejprve ptát na to, jestli její podmínky už eurozóna splnila a pokud ne, pak je postup Slováků nejasný.

Ministr Mikloš dnes současně řekl, že nemá informace o tom, že by nějaká země eurozóny chtěla v blízké budoucnosti o čerpání peněz z tohoto fondu požádat.

Věcí se teď bude zabývat slovenský parlament. Až vznik fondu schválí poslanci a podepíše prezident, bude cesta ke spuštění evropského finančního valu volná.

Řekům nepůjčíme

Slovenská vláda dnes zároveň nedoporučila parlamentu schválit přímou finanční půjčku zadluženému Řecku. Vládní strany ji odmítají už od té doby, co jí v květnu schválil a Bruselu slíbil tehdejší premiér Robert Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí slovenské vlády sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger a okomentoval ho i Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Premiérka Radičová řekla, že je třeba dělat rozdíl mezi těmi, kdo se do problémů dostali bez vlastního zavinění a těmi, kteří mají potíže kvůli vlastní nezodpovědnosti, čímž jasně ukázala na Řecko.

„Země Evropské unie se musí chovat zodpovědně a přestat dělat nadměrné dluhy,“ zdůraznil na návštěvě Prahy slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda. Slovensko má Řecku půjčit celkem 800 milionů eur, z toho 306 milionů už letos na podzim.

Peníze se najít musí

Pokud teď parlament poskytnutí této půjčky neschválí, bude se muset najít někdo jiný, kdo tyto peníze za Slováky pošle. Najít někoho takového nebude v době hospodářské krize vůbec jednoduché.

Dzurinda odmítl vysvětlit, odkud by Řecko tyto peníze mělo vzít - jestli mu mají místo Bratislavy půjčit jiné země eurozóny: „Otázka dnes je, aby nám dobře rozuměli partneři. Ještě nepředbíhejme, jak dopadne hlasování ve slovenském parlamentu. Myslím, že tato otázka je otázkou budoucnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Štulajter a Ondřej Houska v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Řecko ale od mezinárodní pomoci každopádně odstřiženo nebude. Atény už dostaly první tranši mezinárodní pomoci od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu a v srpnu pojede do Atén nová mise těchto institucí, která bude zkoumat, zda Řekové dodržují podmínky, za kterých mají pomoc dostat.

„O tom, zda Řekové dostanou další část peněz z balíku 110 miliard eur, rozhodne mise Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu, která přijede do Athén v srpnu. Určí, zda Řekové plní to, co slíbili, zjednodušeně řečeno, zda tvrdě škrtají a zvyšují daně,“ řekl Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Milan Kopp, Igor Maňour, Vojtěch Berger, Adéla Havránková, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme