V Bruselu se bude jednat o společné zemědělské politice EU

Evropská komise bude jednat o tom, jak bude vypadat společná zemědělská politika sedmadvacítky po roce 2013. Bude muset reflektovat slib, který Evropská unie dala během mezinárodního jednání o liberalizaci obchodu v Dauhá, kde sedmadvacítka souhlasila se zrušením veškerých vývozních subvencí a snížením dovozních cel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Konferenci předcházela veřejná konzultace, do které se během dvou měsíců zapojilo téměř 600 internetových příspěvků. Konference má projednat a vyhodnotit také výsledky této veřejné konzultace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropském zemědělství mluvil agrární analytik Petr Havel

Podle agrárního analytika Petra Havla musí společná zemědělská politika nastavit takové nástroje, které zvýší konkurenceschopnost evropského zemědělství. Ve srovnání se světovým zemědělstvím je to evropské velmi neefektivní.

„Je velmi drahé a evropská produkce se obtížně uplatňuje na světových trzích. Problém je také v tom, že bude od roku 2013 zakázáno dotovat export zemědělských přebytků, což možnosti Evropy uplatnit svou produkci ve světě dále sníží,“ myslí si Havel.

Návrhů je podle něj na stole celá řada, často jsou ale protichůdné. Z dotací na společnou zemědělskou politiku těží hlavně staří členové EU a právě ti příliš vůle ke změně systému nemají.

„Pokud by se navýšily dotace novým členským zemím, tak to bude na úkor těch starých. I tyto země ale chápou, že něco se změnit musí. O co přesně nakonec půjde bude námětem diskusí nejen teď, ale prakticky až do konce roku 2013,“ je přesvědčený Havel.

Igor Maňour, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme