Německá Hypo banka zřejmě neprojde zátěžovými testy

Německý finanční ústav Hypo pravděpodobně neprojde evropskými zátěžovými testy. Agenturu Bloomberg o tom informovaly dva zdroje obeznámené s výsledky testů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Hypo podle nich nemá dostatečné rezervy pro případ, že by tempo růstu evropské ekonomiky zpomalilo a zároveň by některé země odmítly splácet své závazky, což by pro banku znamenalo ztráty z dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik makléřské firmy BH Securities Petr Hlinomaz

Podle analytika makléřské firmy BH Securities Petra Hlinomaze půjde spíš o určité upozornění nebo varování směrem k této bance. Navíc jde typ o ústavu, který si může dovolit z tohoto hlediska neprojít.

„Jeho problémy jsou hodně staré, pocházejí z roku 2008, jsou notoricky známé, stoprocentním vlastníkem je stát, který je tak i určitým garantem. Žádný velký neklid na trhy tak nemůže toto varování vnést,“ myslí si Hlinomaz.

Problémy pro úzce specializované banky

Se zátěžovými testy budou mít podle něj problémy hlavně úzce specializované banky například právě v hypotečním segmentu.

„Možná tam může být banka s velkým podílem investičního bankovnictví. Naopak méně citlivé budou univerzální nebo klasické komerční banky, které mají více diverzifikované aktivity,“ uvedl analytik.

Testy představují modelový případ hledání extrémních podmínek, které by mohly nastat v jednom okamžiku a ukázat, jak by mohly reagovat ty které banky. „I když vznikne nějaké doporučení nebo varování, tak to neznamená, že ta banka je na tom tak špatně,“ upozornil Hlinomaz.

Ať bude nakonec vyjádření jakékoli, dá podle něj trhům dost prostoru ke spekulacím. „V okamžiku, kdy bude příliš klidné, tak se najdou pochybnosti o tom, jak byly testy formulovány a jak byly přísné. Když budou příliš negativní, tak to důvěru k danému ústavu ale i k úplně jiným bankám sníží,“ řekl analytik Petr Hlinomaz.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme