Zátěžovou zkouškou neprošlo sedm evropských bank

Zřejmě největší evropskou bankou, která neprošla takzvanou zátěžovou zkouškou je německá Hypo Real Estate. Dalších šest finančních ústavů, 5 španělských a jeden řecký, ale potkal podobný osud jako HRE. Všechny francouzské, italské i portugalské banky absolvovaly zkoušky bez větších problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Comstock Images

Německé banky jsou obecně považovány za jedno z nejslabších míst celého finančního sektoru. Banka HRE je jedním z největších držitelů státních dluhopisů Řecka, Španělska či Portugalska. Problémy Španělských bank pak souvisejí hlavně s vývojem tamní dlouhodobě neuspokojivou finanční situací. Největší Španělské banky ale prošly testy bez úhony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky zátěžových testů předních evropských bank. Téma pro redaktora Ondřeje Housku a analytika Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně Jana Jedličku.

Španělská média během dne spekulovala, že testem neprošlo několik tamních regionálních spořitelen. Zejména pak z Katalánska. Zmiňovaných pět ústavů by mělo na doporučení navýšit kapitál v celkové hodnotě 183 miliard eur.

V testech Výboru evropských orgánů bankovního dohledu bylo zahrnuto 91 hlavních bankovních domů v celé EU, které byly podrobeny hypotetické situaci, kdyby se na evropský kontinent vrátila hospodářská krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zátěžové testy evropských bank. Téma pro redaktora zahraniční redakce Radiožurnálu Ondřeje Housku a spolupracovnici ČRo ve Španělsku Lubicu Zlochovou.

Podle analytika Kanceláře pro EU v České spořitelně Jana Jedličky mají zmíněné zátěžové testy pravdivou výpovídající hodnotu a spekulace o jejich důvěryhodnosti tak nejsou na pořadu dne.

Rozhodující pro celý bankovní sektor nicméně bude, jak výsledky testů přijmou finanční trhy. Ty už jsou v tuto chvíli zavřené, takže svůj verdikt vysloví až v pondělí. Evropa doufá, že testy jejímu bankovnímu sektoru vrátí důvěru poztrácenou během finanční krize. Je ale otázkou, jestli nebudou trhy testy považovat za příliš mírné. V takovém případě by se do nich vkládané naděje nesplnily.

HRE a dalších šest ústavů si tak zřejmě budou muset půjčit nové peníze na finančních trzích. Pokud ale pozbydou dostatečné důvěry, pravděpodobně je budou muset zachránit daňoví poplatníci. Pomoci by ale bankám mohly i plánované fúze s renomovanějšími a stabilnějšími ústavy.

Zásahy vlád nebudou zapotřebí

Tomáš Tomčány ze společnosti Patria Finance ale nečeká, že by se účet za oslabené banky tentokrát vyšplhal do desítek miliard, jako tomu bylo během nedávné finanční krize.

„Další zásah vlád nebude zapotřebí. Bankovní sektor v Evropě je poměrně stabilizovaný a pokud by některé banky potřebovaly navýšit kapitál, nemělo by to pro ně znamenat zásadnější problém, a to ani na trzích,“ uvedl Tomčány v Odpoledním Radiožurnálu.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme