Evropský dohled nad finančními institucemi může začít už v lednu

V Evropské unii zavládla shoda na vytvoření celoevropského dohledu nad finančními institucemi. Na vzniku unijních orgánů, které budou dohlížet na banky, pojišťovny, ale také na burzovní obchody se dohodly členské státy s Evropskou komisí i parlamentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Čtyři nové dohledové instituce mají začít fungovat od 1.ledna. Podle komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera to budou jakési věže s radary, které rozpoznají možná rizika. Poskytnou také nástroje k lepší kontrole hráčů na finančním trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák o finančním doheldu v EU

Má to umožnit rychlejší a koordinovanou reakci na další hrozbu krize finančního systému, která otřásla Evropou loni a předloni. Vyžádala si masivní intervence států na záchranu velkých bank.

K dohodě dospěli vyjednavači Belgie jako předsednické země Unie zastupující zbylých 26 států, Evropská komise a zástupci Evropského parlamentu. Reformu dohledového systému mají europoslanci odhlasovat na konci září. Ministři financí Unie ji mají posvětit už příští týden.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme