Slovensko sklidilo kritiku za odmítnutí pomoci Řecku

Řecko dostane od svých partnerů v eurozóně půjčky v hodnotě 9 miliard eur. To je víc než 220 miliard korun. Poslání dalšího balíku peněz zadluženým Řekům schválili ministři financí států platících eurem. Slovensko přispět odmítlo a sklidilo za to kritiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Řecko plní plány na snižování rozpočtového schodku. Proto má na evropské půjčky podle předchozí dohody nárok. Na úvěrech pro Athény se už dřív odmítlo podílet Slovensko.

Podle Bratislavy je zvrácené, aby chudší Slováci pomáhali podstatně bohatším Řekům, kteří si léta žili nad poměry a falšovali statistiky. Ostatní země eurozóny slovenský postoj tvrdě kritizovaly jako porušení principů solidarity.

Kritikou na adresu Slovenska nešetřili ministři financí zemí eurozóny na schůzce v Bruselu. Schválili druhou splátku půjčky zadluženému Řecku ve výši 9 miliard eur. Slovensko se ale rozhodlo se na financování pomoci Řecku nepodílet. Podle ostatních ministrů tak Slováci poškodili vlastní zájmy.

Neochota Slovenska pomoci Řekům se mu může v budoucnu vymstít. Diplomaté v Bruselu říkají, že Slováci mohou jen těžko čekat nějakou solidaritu od ostatních států, když ji v budoucnu budou potřebovat.

Ministr financí Ivan Mikloš prý neví o tom, že by mohl mít postoj Slovenska na ně samotné nějaký dopad. Rozhodnutí nepřispět do společného balíku na pomoc Řecku podle něj neznamená, že by Bratislava něco měla proti Řekům. Jen jí tato půjčka nepřipadá jako dobré řešení problému. Slovensko se mělo na celkem 110 miliardách eur pro Řecko podílet 816 miliony.

Řekové se snaží svůj schodek omezit pomocí tvrdých škrtů a snižování daní. Na finančních trzích přesto panují silné pochybnosti, jestli Athény tuhle drastickou kůru zvládnou. Možný státní bankrot Řecka tak podle mnohých nelze vyloučit.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme