Expert: Britská vláda musí rychle změnit bankovní systém

Ani dva roky poté, co musela britská vláda zachránit finanční systém země s pomocí pětisetmiliardové injekce, nejsou banky schopné stát na vlastních nohou. Britští ekonomové to považují za selhání minulé vlády, kterou ovlivňovala bankovní lobby. Podle think tanku New Economics Foundation jsou i současné kroky ke zlepšení příliš pomalé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Před dvěma lety dosáhla celková pomoc bankám 1,2 bilionu liber, mnohé stabilizační programy pokračují dodnes. „Podle nás bude bankám i v roce 2011 chybět likvidita, budou vznikat díry, které bude třeba zaplnit,“ tvrdí vedoucí odboru finančních analýz think tanku Tony Greenham.

„Nejsme si jisti tím, jestli si banky budou schopny potřebné peníze půjčit na mezinárodních trzích, a nebo jestli to nakonec dopadne tak, že vláda bude muset opět napumpovat peníze daňových poplatníků do bank, aby zaručila jejich další fungování.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Chlupatý hovořil v Londýně s vedoucím odboru finančních analýz think tanku New Economics Foundation Tonym Greenhamem o nesoběstačnosti britských bank

Greenham upozorňuje, že Británie je na tom v tomto smyslu mnohem hůře, než ostatní srovnatelné ekonomiky. Vláda si podle něho nebude moci dovolit ukončit program podpory bank ve chvíli, kdy jsou banky na závislé na této podpoře a na velmi nestabilních zdrojích krátkodobých půjček.

Ekonomové si myslí, že lze hovořit o selhání vlády, ta se však v květnu změnila a novou nelze zatím úplně obvinit. „Bezpochyby ta předchozí neměla příliš chuť se pustit do křížku s bankovní lobby, která se brání jakékoli podstatné změně,“ říká Greenham.

Nová vláda podle něho postupuje pomalu a nekoordinuje zcela úspěšně bankovní problém s reformou veřejných financí.

„Až začnou lidé pociťovat důsledky úsporných opatření, které vláda chystá, tak se začnou divit, proč veřejný sektor trpí – což se jich pochopitelně dotýká – a proč v bankovním sektoru nedošlo k žádným změnám,“ varuje Greenham.

Bankovnictví jako ekosystém

Vláda očekává závěry šetření takzvané Vickerovy komise, která se soustředí na to, zda je třeba stávající banky rozštěpit na retailové a investiční divize a jak zajistit vyšší konkurenci v bankovním sektoru, který zde ovládá několik velkých bank. Výsledky však zveřejní až v září 2011.

Bankovní sektor by se měl podle Greenhama řídit principem diverzifikace. Ten se inspiruje ekosystémy.

„Pokud se podíváte na přírodní systémy, tak tam existuje velké množství různých druhů, které se specializují na různá prostředí, na různé věci. A celý systém je díky tomu mnohem odolnější. Ze stejného důvodu potřebujeme různé druhy bank: místní banky, kampeličky, banky, které se zaměřují na hypotéky nemajetným lidem,“ tvrdí.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme