Německá vláda zvýší odhad letošního hospodářského růstu

Spolková vláda dnes zvýší svůj odhad hospodářského růstu Německa v letošním roce. Podle německého tisku se nová predikce bude pohybovat kolem úrovně 3,5 procenta. A to i přes zpomalení, které se kvůli ochlazení poptávky na globálních trzích očekává. Němečtí spotřebitelé by totiž měli tento propad částečně nahradit. Zejména díky jistotě, kterou jim dodává stabilní trh práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána (Berlín).

Braniborská brána (Berlín). | Foto: Jiří Hošek

Jak Romanu Chlupatému v Hamburku řekl vedoucí programu globálních trendů Institutu pro globální ekonomiku Michael Bräuninger, Německo tak zvládá vyrovnat se s globální krizí dobře a žádné zásadní reformy narozdíl od jiných zemí nepotřebuje.

„Myslím si, že se německé ekonomice dařilo velmi dobře. Podařilo se nám dostat se z krize velmi rychle. Během krize jsme udrželi zaměstnanost na poměrně vysoké úrovni. A tak bych i přesto, že jsme v loňském roce zaznamenali výrazný propad v růstu hrubého domácího produktu, řekl, že celkově prošla německá ekonomika krizí skutečně velmi dobře,“ uvedl Bräuninger v rozhovoru na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Romana Chlupatého s vedoucím programu globálních trendů Institutu pro globální ekonomiku Michaelem Bräuningerem.

V čem naopak vidíte možné slabiny německé ekonomiky, které jsou možná i díky globální krizi nyní patrné – na co je třeba se v tuto chvíli a napříště jinými slovy zaměřit?

„Tak ono se dá říci, že jsme celkem úspěšně zvládli reformy, které jsme prováděli v letech 2000 až 2008. A to se týká zejména změn na trhu práce. Přesto je možná potřeba určité menší reformy stále udělat. Obecněji nicméně určitě platí, že je na tom německá ekonomika i bez nich celkem dobře. Existuje ale nebezpečí, že dojde na revizi už provedených reforem. A to by nám neprospělo. Proto je teď zejména potřeba zachovat už provedené reformy.“

Co konkrétně myslíte tím, že hrozí, že některé úspěšné reformy budou revidovány?

„Tak například reformy podpory v nezaměstnanosti: pobírat podporu v nezaměstnanosti se stalo méně výhodné a to zejména pro starší lidi a ty, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. A právě to podle mě vedlo k tomu, že se počet lidí, kteří jsou bez práce dlouho, výrazně snížil. No a nyní se mluví o tom, zda podporu v nezaměstnanosti pro tyto sociální skupiny opět nezvýšit. Něco podobného se týká i hranice odchodu do důchodu. Ta se zvýšila na 67 let. A nyní se debatuje o tom, že by se tato hranice posunula zpět na 65 let, což by v budoucnosti mohlo způsobit těžkosti. Výše odvodů na důchody by se totiž výrazně zvýšila.“

Řekněme, že k těmto a podobným změnám nedojde. V jakém intervalu by se pak mohl pohybovat růst německé ekonomiky po krizi, poté, co se vrátíme k jakémusi normálu?

„Myslím si, že bychom se mohli pohybovat kolem dvouprocentní úrovně. Což by bylo podstatně vyšší, než růst v předchozím desetiletí. Ale myslím si, že i růst na úrovni 1,5 procenta až dvou procent by byl dostatečný na to, abychom si udrželi současné úrovně zaměstnanosti – stačilo by to k udržení současné poměrně nízké úrovně nezaměstnanosti a k růstu mezd a proto se dá říci, že by to bylo dostatečné z pohledu německé ekonomiky.“

Vycházejme tedy z toho, že Německo poroste ve vámi zmíněném intervalu. Zaručilo by to růst střední a východní Evropy, která, jak už jsme zmínili, je s Německem na těsno spojená?

„Ano, jsem si celkem jistý tím, že za těchto podmínek střední a východní Evropa poroste. A poroste o něco rychleji, protože Německo svým způsobem dohání. Ten proces přibližování se k Německu nicméně nebude příliš rychlý. Ale k dohánění bude docházet.“

Pro zajímavost, kdy by Česko a nebo Polsko mohly Německo dohonit? Povede se jim to?

„To bude trvat ještě dlouho. Určitě k tomu nedojde během příštích deseti let, o tom jsem přesvědčený,“ říká vedoucí programu globálních trendů Hamburského institutu pro globální ekonomiku Michael Bräuninger.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme