Maďarský parlament asi schválí pomoc devizovým dlužníkům

V Maďarsku si v minulosti řada lidí vzala devizový úvěr či hypotéku a teď jsou na mizině. Maďarům se totiž splátky kvůli značným výkyvům forintu výrazně zvýšily a hrozí jim, že kvůli tomu o své nemovitosti přijdou. Pomoct by jim mohla vláda a její nový návrh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská republika

Maďarská republika | Foto: Emanuel Macoun

Jde skutečně o celospolečenský problém. Odhady hovoří o milionu lidí, kteří mají takovéto úvěry. Za problém může do jisté míry i stát, protože zhruba před patnácti lety pomáhal s reklamou na hypoteční úvěry v cizí měně. Šlo o nižší úvěry než u forintového úvěru. Nyní se to ale otočilo a stává se, že se výška splátky zdvojnásobila.

Vládní poslanci jednali i s představiteli bank, mluví se o tom, že jim přiložili „nůž na krk“. Nakonec je přinutili přijmout nové zásady, které jsou přijatelné hlavně pro dlužníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek mluvl v Odpoledním Radiožurnálu o vládní pomoci dlužníkům v Maďarsku.mp3

Například klient musí dostat šanci prodloužit dobu splatnosti dluhu bez pokuty, musí mít šanci splatit dluh dříve bez poplatku, počítat se bude střední kurz dané devizy, banky nebudou moci kdykoliv bez důvodu zvyšovat úroky bez souladu s národní bankou. Banky zkrátka nemohou měnit pravidla v neprospěch dlužníků.

Parlament už také schválil zákon, podle něhož si nemohou lidé brát úvěr na dům či byt v devizách, ale jen ve forintech.

Hlasování o zákoně na pomoc dlužníkům přijde na řadu zřejmě dnes večer nebo v noci. V hlasování zákon téměř jistě projde, protože vláda se může opřít o dvou třetinovou většinu v parlamentu a s pomocí dlužníkům souhlasí i opoziční strany.

Samotní dlužníci však říkají, že pomoc přichází už příliš pozdě. Jejich situace se natolik zhoršila, že například prodloužení splatnosti dluhu pro ně už nemá význam. I pro takové lidi má vláda řešení. Jejich byt má odkoupit státní fond, který bude byt bývalému majiteli pronajímat.

Gregor Martin Papucsek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme