Ústavní soud v Maďarsku zrušil daň z odměn manažerů

Maďarský ústavní soud zrušil nedávno přijatý zákon, který zdaňoval mimořádné odstupné šéfů firem až 98procentní sazbou. Opozice hovoří o první vážné porážce vlády. Kabinet premiéra Orbána už ale chystá návrhy zákonů, které mají pravomoci ústavního soudu výrazně omezit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Orbánova vláda prosadila v létě v parlamentu zákon apelující na morální zásady. Reagovala tak na sérii případů, kdy propuštění manažeři státních firem měli nárok na desítky, v několika případech i stovky milionů forintů.

Proto na částku převyšující dva miliony forintů, tedy asi 200 tisíc českých korun, zavedli poslanci mimořádnou daň ve výši až 98 procent, která navíc platila i zpětně.

Ústavní soud dostal proti tomuto nezvyklému kroku téměř stovku podání. Rozhodnutí zrušit nedávno přijatý zákon přijal jednohlasně.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme