Česko se postavilo proti harmonizaci výše daní v Evropě

Česko odmítlo návrh na harmonizaci daní v Evropské unii. S ním na bruselské schůzce evropských lídrů přišli Finové. Podle nich je pro Evropu škodlivé, když mají různé země různě velké daňové sazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy na summitu EU

Nicolas Sarkozy na summitu EU | Zdroj: ČTK

To přispívá k tomu, že firmy přesouvají výrobu do zemí s nižším zdaněním. Mezi ně patří hlavně nové členské země Unie včetně Česka. Premiér Petr Nečas se spolu s dalšími státníky postavil ostře proti finskému požadavku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas o harmonizaci daní

Ten finský návrh mluvil o tzv. pragmatické harmonizaci daní, o zavedení tzv. zelených daní a zastavení soutěže daňových systémů s tím, že nebylo specifikováno o jaké daně se jedná.“

„Nicméně by to bylo otevření dveří, kdybychom to přijali., že vlastně něco podobného je nejen možné, ale dokonce žádoucí, když to deklaruje Evropská rada a my jsme tyto dveře zabouchli,“ zdůraznil Nečas.

Praze se líbí myšlenka na bankrot předlužených zemí

Evropská unie potřebuje nástroje pro případ, že se některé země po vzoru Řecka nadměrně zadluží. To je další věc, na které se na schůzce v Bruselu dohodli lídři členských zemí sedmadvacítky. Podle nich má vzniknout stálý mechanismus pro případ dluhové krize.

Evropští lídři na summitu EU v Bruselu | Foto: ČTK/AP

Zatím velmi nekonkrétní návrh dostane jasné obrysy na příští schůzce v prosinci. Podle Německa je nutné, aby jeho součástí byla i možnost řízeného bankrotu předlužené země.

To znamená, že by o část svých peněz přišli i soukromí investoři, kteří případnému rozpočtovému hříšníkovi půjčovali. Český premiér Petr Nečas s tím souhlasí: „Musím říci, že bych nebyl proti. Tato změna by se mi dokonce zamlouvala.“

Ještě na jaře přitom eurozóna zachránila zadlužené Řeky pomocí miliardových půjček. Kvůli zavedení stálého krizového mechanismu se možná bude měnit Lisabonská smlouva, kterou se fungování Unie řídí.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme