Nová nizozemská vláda chystá omezení nedělního prodeje

V Nizozemsku se schyluje k přitvrzení už tak striktních omezení nedělního prodeje. Nová menšinová vláda liberálního premiéra Marka Rutteho chce prosadit zákon, který zabrání otevření obchodů v neděli jinde, než v úzkých turistických centrech některých měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amsterdam je pro imigranty asi nejliberálnější město Evropy

Amsterdam je pro imigranty asi nejliberálnější město Evropy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Možnost mít otevřeno v neděli je dnes v Nizozemsku omezená na 12 dnů pracovního klidu v roce. Obchodníci často využívají tuto možnost před Vánocemi, nebo při novoročních a letních výprodejích.

Jindy mohou mít v neděli otevřeno jen obchody v samotném centru turistické oblasti, například ve středu Amsterdamu.

Některá města ale zákon obcházejí a prohlašují také svoje centrum za turistickou atrakci a ospravedlňují tím nedělní otevírací dobu v obchodech. Tomu chce nová vláda učinit přítrž.

Podle politických pozorovatelů se tak chce menšinový kabinet zavděčit fundamentalistické Křesťanské straně SGP. Potřebuje totiž její dva poslance k udržení křehké převahy nad levicovou opozicí v parlamentu.

Pavel Novák, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme