Portugalská vláda odmítá, že potřebuje pomoc. A chce prosadit úspory

Portugalsko nepotřebuje finanční pomoc ze zahraničí, tvrdí tamní premiér José Sócrates. Poté, co o půjčku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu požádalo Irsko, se ale údajně začínají trhy zaměřovat právě na Portugalsko. Vláda v Lisabonu se tak snaží, aby se nedostala do problémů a nemusela si peníze na své výdaje půjčovat za stále horších podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko se chystá na středeční generální stávku: Měla by být poklidná, ale možná největší za poslední roky.

Portugalsko se chystá na středeční generální stávku: Měla by být poklidná, ale možná největší za poslední roky. | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před týdnem portugalský ministr financí tvrdil, že riziko, že si Portugalsko bude muset půjčit z nouzových fondů je vysoké. Pak ale Irsko podlehlo tlaku eurozóny a požádalo o pomoc. Politici v Lisabonu teď tvrdí, že už je zase dobře. „Viděno od nás je situace Irska jiná než ta naše,“ prohlásil šéf parlamentní opozice Miguel Macedo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Portugalsku sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Portugalsku Davida Koubka nejsou problémy na první pohled vidět. Portugalská ekonomika navíc nemá stejné obtíže jako Irsko nebo Španělsko. „Má trošku jiné problémy, ale podle některých čísel na tom není zase tak špatně. Státní dluh je 86 procent HDP. Státní deficit byl v roce 2009 9 procent HDP. Horší to je s hospodářským růstem a s nezaměstnaností, která je už téměř jedenáctiprocentní,“ vysvětluje Koubek.

Portugalská vláda už prosadila tvrdý úsporný balíček, který má dát státní finance do pořádku. Od nového roku se například zvyší DPH na 23 procent a sníží se platy státních zaměstnanců v průměru o 5 procent.

„Škrty jsou také připraveny pro rozpočty všech ministerstev včetně školství. Zvyšují se nejrůznější poplatky, například soudní. Na přijímání nových státních zaměstnanců bude platit stop stav. Zmrazí se penze a zároveň se někde prodlužuje věk odchodu do důchodu,“ pokračuje Koubek.

Vládní úsporný balíček se ale nelíbí odborům, které proti nemu budou protestovat. Na středu proto svolaly generální stávku.

David Koubek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme