Legendární francouzský fotbalista Cantona vyzývá k útoku na banky

Bývalý francouzský fotbalový reprezentant Eric Cantona vyzývá k synchronizovanému výběru vkladů z bank. Jeho apel, který vypadal ještě nedávno jako slovní provokace, se může pro finanční sektor stát závažným problémem. Francouzská vláda to považuje za nezodpovědné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Bývalý fotbalista soudí, že svět ovládají jen velcí finančníci. Obyčejní lidé za krizi nemůžou. Cantona je proto vyzývá, aby 7. prosince vybrali své vklady v bankách. Pokud by 20 miliónů lidí stáhlo své peníze, systém se podle Erica Cantony zhroutí.

Nápadu si postupně všimla většina světových médií a dala mu značnou publicitu. Na sociální síti Facebook je už početná skupina příznivců tohoto útoku na finanční ústavy. Provázejí ji webové stránky v osmi jazycích.

O víkendu se k fotbalistovu nápadu vyjádřil francouzský ministr pro rozpočet Francois Baroin. Označil Cantonovu výzvu za absurdní a nezodpovědnou.

Cantona byl rebelem už na hřišti, hrál se zvednutým límečkem dresu, teatrálně se choval při debatách s rozhodčími nebo soupeři. Po skončení kariéry hrál v několika holywoodských filmech, zároveň zůstal i u sportu. Ve Francii pomohl k popularizaci plážového fotbalu jako hráč i jako trenér národního týmu.

Jan Pokorný, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme