Agentura Moody's snížila rating Maďarska o dva stupně

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service dnes snížila úvěrové hodnocení Maďarska o dvě příčky na Baa3, tedy k těsné blízkosti spekulativní kategorie. Agentura to zdůvodnila kontroverzní fiskální strategií maďarské vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábřeží

Nábřeží | Foto: Gregor Martin Papucsek

Mezinárodní ratingové agentuře Moody´s vadí, že vláda strany Fidesz nesnižuje rozpočtové deficity udržitelnými rozpočtovými opatřeními typu dlouhodobých úspor nebo zvýšení daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agentura Moody´s snížila rating Maďarska o dva stupně. Zprávu okomentoval ve Světě o druhé ekonom Vladimír Pikora

Maďarský kabinet místo toho spoléhá spíše na dočasná opatření, jako jsou například zvláštní daně uvalené na bankovní sektor, telekomunikace, maloobchod a energetiku.

Maďarský kabinet místo toho spoléhá spíše na dočasná opatření, jako jsou například zvláštní daně uvalené na bankovní sektor, telekomunikace, maloobchod a energetiku.

Snížení ratingu o dva stupně podle ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory znamená, že investoři dali Maďarsku velmi špatné vysvědčení.

„Maďarsko se nyní bude zadlužovat za mnohem horších podmínek než v minulosti. Samozřejmě to také znamená to, že se ho investoři nyní více bojí, a proto forint dnes výrazně oslabil,“ uvedl Pikora s tím, že Moody´s budou zřejmě následovat i další agentury.

„Každopádně je to špatná zpráva nejen pro Maďary, ale i pro celou Evropu, protože se ukazuje, že problém není pouze v rámci eurozóny, ale je to celoevropský problém, který se potom přenese nějakým způsobem na nás, i když máme výrazně lepší rating. Celá řada neevropských investorů má chaos v tom, jestli Budapešť je v České republice nebo v Maďarsku,“ doplnil Pikora.

Negativní dopad na udržitelnost maďarských státních financí má podle něj také vládní plán využít biliony forintů ze soukromých penzijních fondů.

„To je zcela strašný příklad toho, jak vláda dokáže ničit finanční trhy. Opravdu zničili důvěru investorů ve finanční systém tím, že nejdříve zavedli povinné penzijní fondy, aby následně byli všichni donuceni, aby systém opustili. V zásadě dochází k jakémusi znárodnění, a to je velmi negativní do budoucna, protože nikdo neví, co ho čeká a čím ho vláda zaskočí,“ podotkl Pikora.

Martin Hromádka, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme