Maďarský parlament schválil zvrat v důchodové reformě

Maďarský parlament schválil změnu důchodového zákona, který oproti soukromným penzijním fondům výrazně preferuje státní důchodový systém. Prakticky to znamená zrušení druhého pilíře a zvrat v důchodové reformě. Vláda tvrdí, že potřebuje tyto peníze na ozdravení hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Nestalo se žádné překvapení. Více než dvoutřetinová vládní většina příslušný zákon odhlasovala. Tři milióny členů soukromých penzijních fondů přejdou po 31. lednu 2011 do státního systému automaticky, pokud výslovně neprohlásí, že chtějí zůstat. V tom případě ale ztratí nárok na velkou část svého budoucího důchodu.

V poslední chvíli přišel vládní návrh, aby částku naspořenou v soukromých fondech si lidé mohli vybrat bez zdanění. Stát získá sumu ve výši 200 miliard českých korun.

Kvůli tomuto zestátnění soukromých peněz se privátní fondy obrátí na Ústavní soud.

Gregor Martin Papucsek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme