Summitu EU vládla ekonomika

Summit Evropské unie v Bruselu rozhodoval o stovkách miliard eur. Nejen o těch, které bude muset eurozóna dát do stálého záchranného mechanismu pro zajištění stability společné měny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé států EU na summitu v Bruselu

Představitelé států EU na summitu v Bruselu | Foto: AFP

Unie se rozhodla kvůli vytvoření takového systému změnit jeden článek Lisabonské smlouvy. O miliardy eur šlo ale také novým členským zemím včetně Česka. Britský nápad zmrazit unijní rozpočty by nás totiž připravil o mnoho peněz z fondů politiky soudržnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky summitu EU v Bruselu shrnují zpravodajové ČRo Pavel Novák a Ondřej Houska

Přísun peněz do Česka by britský návrh mohl podle zvláštního zpravodaje v Bruselu Ondřeje Housky ohrozit velmi zásadně, protože je jasné, že by se muselo někde škrtat.

„Byl to dobrý den pro Evropu. Udělali jsme to, co jsme měli,“ tak summit zhodnotil předseda Evropské komise José Barroso.

Dvě věty

Lisabonská smlouva se doplní o 2 věty, které povolí, aby si eurozóna zřídila permanentí mechanismus pro ochranu stability měny. Změnu smlouvy mají do konce roku 2012 ratifikovat všechny členské země.

Státy mimo eurozónu se mohou na přípravě stálého záchranného mechanismu podílet. To Česko vítá. S finanční účastí na něm ale podle premiéra Petra Nečase nepočítá:„K tomu nevidím žádný důvod. Není žádný důvod, žádný úmysl. Prostě ne.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu EU mluví přímo z Bruselu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.mp3

Premiér Nečas říká rozhodné „Ne" také zmrazení evropského rozpočtu na léta 2014 až 2020. S takovým požadavkem vystoupil britský premiér David Cameron. Pro Česko, které je v přepočtu na obyvatele největším příjemcem evropských peněz, by to ale znamenalo ztrátu až desítek miliard korun z evropských fondů.

Jenže Britové tvrdí, že šetřit musí i Evropská unie.

„Všechny země Evropy si kvůli deficitům utahují opasky, Evropa nemůže být výjimkou", prohlásil Cameron. Na straně Britů jsou Francouzi a Němci.

Češi budou chtít škrtům zabránit společně s novými členskými státy.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme