Rusko, Bělorusko a Kazachstán budou pokračovat v jednání o celní unii

Představitelé Ruska, Běloruska a Kazachstánu by dnes v Minsku měli opět jednat o vytvoření celní unie. Ta, jak zní dohoda z počátku prosince, začne fungovat od roku 2012. Zda se v běloruském hlavním městě na něčem dalším dohodnu i přes napjatou atmosféru v ulicích, která po nedělních volbách a následném potlačení protestů opozice trvá, ale není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Minsku leží největší náměstí v Evropě

V Minsku leží největší náměstí v Evropě | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jasné není ani to, co by takový krok pro běloruskou převážně centrálně plánovanou ekonomiku znamenal. I proto tento plán budí mezi mnohými experty rozpaky. Navíc určité pokusy o integraci Ruska a Běloruska a částečně i Kazachstánu tu už před časem byly, ale zatím ke konkrétním výsledkům nevedly.

„Ty první pokusy byly ale spíš platonické. A bylo v úplně jiné době, kdy bylo Bělorusko úzce navázáno na Rusko. Dnes - bez ohledu na to, že se často hovoří o protestech proti zvolení Lukašenka prezidentem - je situace jiná. Bělorusko se více otevírá, je přístupnější světu. A tím pádem je i charakter nové unie odlišný od původní,“ řekl Rádiu Česko ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko, Bělorusko a Kazachstán budou opět jednat o celní unii. Na toto téma jsme na Rádiu česko hovořili s ředitelem Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států Františkem Masopustem.

Nyní by podle něj mělo jít skutečně o celní unii, která by vytvořila společný prostor, který se před tím nedostal ani do plné realizace. „Dnes je na papíře skoro všechno a některé věci se začínají realizovat i v praxi, i když s řadou technických problémů,“ dodal.

Hlavním iniciátorem je Rusko

Podle něj je pravděpodobné, že celní unie mezi Ruskem, Kazachstánem a Běloruskem skutečně začne fungovat. "Nepochybuji o tom, že základním iniciátorem celé záležitosti je Rusko. A všichni víme, že když si Moskva umíní, že bude dělat určité ekonomické kroky a opatření, udělá všechno pro to, aby byla zrealizována,“ řekl.

Vytvoření celní unie mezi zmíněnými postsovětskými státy by podle Masopusta pro tyto země znamenalo především hospodářské zjednodušení vnitrounijního ekonomického styku. „Tedy například volný pohyb zboží, volný pohyb služeb. Politicky by to bylo posílení pozice Ruska, samozřejmě,“ vysvětlil.

Unie by podle něj byla přínosem i pro Česko. „Všichni čeští exportéři dobře vědí, jaký problém je celnice. Celnice v Rusku a kdekoli jinde. A pokud by se podařilo zprůchodnit tento trychtýř s úzkým hrdlem, bylo by to i pro nás pozitivní. Proto bych si přál, aby vznikla, ale bude to asi ještě chvíli trvat,“ dodal Masopust.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme