Německá města a obce se topí v dluzích

Města a obce v Německu letos dluží jedenáct miliard eur a i napřesrok očekávají deficit v řádu miliard. Aby splnily náročné závazky spolkové vlády, staví stále nové mateřské školky a další zařízení. Příjmy jim na to ale nestačí. A tak některým z nich hrozí bankrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany

Drážďany | Foto: Jiří Hošek

„Musíme si připomenout, že celá hra, kdo bude komu a za co dlužit, je na třech úrovních. Jedna úroveň je úroveň spolková, pak je to úroveň zemí, které mají své vlastní kompetence a vlastní zákonodárství, pak teprve přicházejí obce,“ řekl spolupracovník ČRo v Berlíně Jaroslav Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Berlíně Jaroslav Šonka ve Světě o druhé.

V poslední době došlo k tomu, že průmysl a hospodářství se dal více do pohybu, a to i směrem z Německa ven. „Celá daňová struktura tak má jedno nejisté místo. V tomto nejistém místě, kde začaly obce něco stavět a plánovat na desetiletí dopředu, se jim najednou vytrácí daňové výnosy,“ vysvětlil Šonka.

Německý vicekancléř a předseda liberální FDP Guido Westerwelle má na komunální dluhy jednoduchý, i když na první pohled trochu paradoxní recept: zrušit živnostenskou daň, ze které mají obce vysoké výnosy. Ministr financí Wolfgang Schäuble ale tomuto návrhu nijak zvlášť nakloněn není.

„Ten návrh samozřejmě neprojde, protože proti je koaliční partner, který je mnohem, mnohem větší. Liberálové jsou v Německu v současnosti v krizi. Proti je samozřejmě i opozice,“ poznamenal spolupracovník ČRo v Berlíně.

Spolkový rozpočet teď bude muset nejspíš celou řadu věcí převzít a financovat více i na úrovni měst a obcí, než tomu bylo zvykem dříve.

Markéta Bartošová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme