Slovensko má bohaté zásoby uranu. Vláda ale těžbu neplánuje

Na Slovensku se nebude těžit uran, i když jsou slovenská naleziště jedna z největších na světě. Ministerstvo hospodářství dobývání uranu v blízké době neplánuje. Jediný uranový důl v Evropské unii tak nejspíš zůstane ten v Dolní Rožínce na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uranium

Uranium | Foto: public domain

Ministr hospodářství Juraj Miškov odmítl, že by se slovenská vláda chystala udělit nějaké firmě povolení na těžbu uranu.

Zájemci přitom jsou, stejně jako kvalitní ložiska. Kanadská společnost Tournigan Energy prozkoumala napřiklad ložisko Kurišková v košickém kraji a zjistila, že tamní uranová ruda je dokonce kvalitnější než ta, kterou v současnosti Slovensko nakupuje v Rusku.

Jaderné elektrárny pokrývají víc než polovinu spotřeby elektrické energie Slovenska, a kdyby měly k dispozici i slovenský uran, byla by to ideální varianta.

Ministr hospodářství ale povolení těžby neplánuje. Proti těžbě uranu se staví i ekologičtí aktivisté.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme