Akciové trhy v Evropě posilují. Obchodníci čekají na nedělní referendum v Řecku

Evropské akcie zvýšily své dnešní zisky. Řecko sice v noci na dnešek nezaplatilo splátku Mezinárodnímu měnovému fondu a dál připravuje referendum, během dne ale přišly zprávy, že premiér Alexis Tsipras je ochotný ustoupit takřka všem požadavkům věřitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Atény. Burza cenných papírů v den, kdy se země po čtyřech letech úspěšně vrátila na dluhopisové trhy

Řecko, Atény. Burza cenných papírů v den, kdy se země po čtyřech letech úspěšně vrátila na dluhopisové trhy | Zdroj: Reuters

Finanční trhy projevují mírný optimismus a také si už zvykají na myšlenku, že Řecko nehraje tak velkou roli v ekonomice Evropské unie, jak by se ještě před nedávnem mohlo zdát.

„Finanční trhy si brzy uvědomí, že rozsah řeckého problému není tak významný. Podíl řecké ekonomiky na HDP eurozóny je někde pod třemi procenty. Je to spíše nervozita, žádný větší dopad to mít nebude,“ upozornil národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akciové trhy v Evropě posilují. Obchodníci čekají na nedělní referendum v Řecku. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Česká měna k euru dnes zůstala bez velkých změn na kurzu 27 koruny 24 haléře. Malinko oslabuje k dolaru, je na úrovni 24 koruny 53 haléře.

Koruna je na velice stabilních pozicích a na řecké události téměř nereaguje.

„Intervenční režim České národní banky prakticky vyhnal všechny spekulanty z české koruny. Koruna tím pádem momentálně reaguje prakticky jen na potřeby zahraničního obchodu. Všechny makroekonomické indikátory svědčí pro to, že by koruna měla být k euru spíš silnější. Posílení ovšem brání intervenční režim ČNB,“ vysvětlila Markéta Šichtařová z Next finance.

Řecká vláda prý téměř úplně ustoupila požadavkům mezinárodních věřitelů

Číst článek

Po velké otřesu na začátku týdne všechny akciové trhy posilují, včetně Pražské burzy. V západní Evropě je to kolem dvou procent. Nervozita ale samozřejmě zažehnána není, obchodníci jsou ve střehu. Teď se nejvíce čeká na nedělní referendum v Řecku.

I kdyby Řecko vystoupilo z eurozóny, na českou ekonomiku by to mělo pouze malý přímý dopad. Projevit by se zásadně neměl ani bankrot Řecka a jeho přechod na jinou měnu. Vyplývá to z materiálu, který dnes v souvislosti řeckou ekonomickou krizí projednala česká vláda.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme