Bělorusové škrtají nuly z bankovek. Pivo za 40 tisíc rublů je minulostí

Místo 40 tisíc rublů bude půllitr piva stát už jen rubly čtyři. Bělorusové se učí znovu počítat, nebo spíš přepočítávat. Právě dnes tam totiž začínají platit nové bankovky. Vláda prezidenta Aleksandra Lukašenka vyhlásila denominaci měny. Bělorusové se ale bojí, že nejde jen o kosmetické změny a výměna peněz za nové jim přinese zvýšení cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělorusové škrtají nuly z bankovek

Bělorusové škrtají nuly z bankovek | Foto: Pavel Novák, koláž Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

„Jak to znám a jak to u nás funguje, bojíme se, že se za tím skrývá něco jiného než jen škrtnutí nul a zjednodušení počítání. Tady si vždycky najdou způsob, jak se na lidech zahojit, jak je oklamat,“ říká Xeňa, která pracuje jako servírka v jedné z kaváren na Trojickém předměstí Minsku, jediné malé staré části města, jinak za války zcela zničeného.

Předseda opozičního Hnutí za státnost a nezávislost Vladimír Nikolaev upozorňuje na to, že se zavádí peníze, které mají evropský vzhled. To má být potvrzením toho, co prezident Lukašenko říká: že směřuje k Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bělorusko škrtá na bankovkách čtyři nuly. Režim prezidenta Lukašenka přistoupil k denominaci rublu

Ale kromě změn vzhledu peněz se žádné jiné nedějí, neplánují ani nepředpokládají. Máme přece přede dveřmi parlamentní volby, připomíná Vladimír Nikolaev zářijový termín vybírání poslanců do Národní Palaty.

„Rubl v době vlády Aleksandra Lukašenka se znehodnotil milionkrát. Ne desetinásobně, ne stonásobně, ale v řádech milionů. Každá novinka v hospodářství a finančnictví přinesla našemu národu jen nepříjemnosti. Nic jiného tedy nečekáme ani teď. Denominace vždy znamená změnu cen. Tedy jejich zaokrouhlení nahoru a pak už jen ceny porostou,“ obává se Vladimir Nikolaev.

„Je to vláda podvodníků. Ne dost na tom, že je autoritářská. Ona ještě podvádí. Tato denominace, kterou připravili podvodníci a lháři, nic dobrého nepřinese,“ dodává.

Bělorusové si budou nejen zvykat na peníze bez mnoha nul, ale novinkou pro ně budou i mince. Ty od rozpadu Sovětského svazu neznali.

Z výměny bankovek se tak alespoň někdo zaraduje – výrobci peněženek. Teď půjdou na odbyt ty s kapsičkou na drobné. Je ale otázka, jak dlouho budou mince v oběhu, než je inflace zdolá a stanou se bezcennými.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme