Bitcoin je oficiální měnou. Rozhodl o tom evropský soudní dvůr

Virtuální bitcoin je oficiální měnou. Rozhodl o tom evropský soudní dvůr. Při obchodování tak lidé nemusí platit daň z přidané hodnoty. Informují o tom Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Bitcoin je virtuální měna, která funguje jen v internetovém prostředí. Aby si lidé mohli vyměnit peníze za bitcoin, musejí mít takzvanou bitcoinovou peněženku. Ve většině případů měnu používají odborníci přes IT technologie.

Za bitcoiny se dá zatím pořídit spíše virtuální zboží, které je možné koupit přes internet. „Dá se dneska nakoupit třeba i doména nebo některé služby, jako například virtuální servery. Nebo si můžete pořídit kávu nebo občerstvení. Jsou to speciálně místa, kde se sdružují počítačoví odborníci nebo nadšenci,“ popisuje šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Po celé republice je i několik bitcoinových bankomatů. Na rozdíl od běžných bankomatů, kde si lidé hotovost z účtu vybírají, u toho bitcoinového si měnu kupují. Ještě nedávno bitcoin využívala i jedna česká společnost k proplacení platů svým zaměstnancům. A třeba ve Spojených státech si za bitcoin lidé můžou koupit například i oblečení nebo elektroniku.

Kurz bitcoinu se řídí nabídkou a poptávkou. Během jednoho měsíce se jeho cena vyšplhala z 240 dolarů na zhruba 350 dolarů, což je v přepočtu okolo deseti tisíc korun. Většímu zájmu přispělo právě i říjnové rozhodnutí Soudního dvora, podle kterého se na směňování nemá uplatňovat daň z přidané hodnoty.

Hlavní výhodou bitcoinů je úplná decentralizace. Nad měnou nemá kontrolu stát, vláda ani jednotlivci. Nikdo proto nemůže ovlivňovat kurz nebo například bitcoin padělat. Některé státy ale před virtuální měnou varují, a dokonce ji i zakazují. I Česká národní banka je vůči bitcoinu nedůvěřivá, stejně jako policie. Ta varuje, že bitcoin může sloužit ke kriminální činnosti.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme