Britové přešli na internetové bankovnictví. Za poslední rok zaniklo na 600 bankovních poboček

V Británii jen za poslední rok zavřely bankovní domy na 600 místních poboček. Hlavně lidé v malých městech a na venkově tak musejí za bankovními službami vážit dlouhou cestu. Ti dříve narození pak nechtějí nebo nedokážou přejít na moderní alternativy online bankovnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky | Zdroj: Reuters

Pět z deseti nejhůře postižených oblastí, je ve Walesu. Hodně špatně jsou na tom také na severu Skotska a v jihozápadní Anglii, v hrabství Cornwall. V uplynulém roce zavřela nejvíc poboček RBS, těsně následovaná bankovním domem HSBC.

Za uplynulých 5 let zaniklo celkem 1700 poboček. Důvodem je jejich malá vytíženost, kdy lidé stále častěji přecházejí na internetové bankovnictví. Na některých pobočkách evidovali propad transakcí od roku 2011 o 50 až 60 procent.

Z menších měst a vesnic mizí bankovní pobočky. Nevydělají si na svůj provoz

Číst článek

V řadě městeček a i v okrajových čtvrtích velkých měst vznikají situace, že v hlavní nákupní ulici nezbyla už ani jedna jediná banka. Trpí tím nejen místní obyvatelé, ale taky provozovatelé podniků v dané lokalitě.

Lidé musejí mnohdy dojíždět až 45 minut do nejbližší banky a zlobí se, protože právě z peněz daňových poplatníků šly nedávno desítky miliard na záchranu bankovních domů.

Jednou z alternativ je britská pošta, Royal Mail, kde si můžou nejen vybrat hotovost, ale třeba taky vložit peníze na účet. V Británii navíc vznikla iniciativa, která navrhuje, že by několik bank mohlo sdílet jednu pobočku a nabízet tam své služby.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme