Britské Tesco vede spor s dodavatelem. Z pultů mizí mýdla, zmrzliny i prací prášky

Z prodejen maloobchodního řetězce Tesco v Británii mizí některé značky zmrzliny, mýdla, instantních nudlí nebo pracích prášků, které do supermarketů dodává společnost Unilever. Příčinou je spor o ceny, které by podle Unileveru měly kvůli propadu kurzu libry citelně vzrůst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrála Tesco ve Velké Británii

Centrála Tesco ve Velké Británii | Zdroj: Reuters

Kauza dostala název "marmitegate" podle populární a nyní nedostatkové pomazánky Marmite.

Tesco ve středečním prohlášení uvedlo, že má nyní potíže s dostupností některých výrobků Unileveru a že doufá v brzké vyřešení situace. Problémy se prý týkají pouze online nakupování. Nicméně podle britského tisku a příspěvků na sociálních sítích mizí například mýdlo Dove nebo zmrzlina Ben & Jerry's i z kamenných prodejen.

Média si proto kladou otázku, zda je to dáno skutečným nedostatkem zboží, nebo zda jeho rychlé vyprodávání vyvolaly zprávy o jeho nedostatku.

Brexit a slabá libra

Ve sporu jde podle serveru CNNMoney o to, kdo by měl po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie nést zátěž plynoucí z propadu kurzu měny - zda dodavatel, nebo spotřebitelé. Slabá libra totiž zvyšuje náklady na dovoz a snižuje zisky Unileveru. Firma tak chtěla zvednout ceny o deset procent.

Finanční ředitel Unileveru Graeme Pitkethly ve čtvrtek ráno podle serveru The Guardian prohlásil, že zvýšení cen jako kompenzace rostoucích nákladů je normální obchodní reakcí. Doufá prý, že spor s řetězcem Tesco bude rychle vyřešen.

"Marmitegate" má také velkou odezvu na sociálních sítích. Zastánci takzavného brexitu na nich například vyzývají k bojkotu všech výrobků Unileveru.

Ti, kdo v červnovém referendu hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii, zase naopak píšou, že Británie "nemůže být navždy ušetřena ekonomické katastrofy, jakou je brexit." "Varovali jsme, že to bude bolet, a ono bude. Že si teď nemůžete koupit (nudle), je jen začátek," napsala na sociální síti jedna z přispěvatelek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme