Brusel navrhuje netrestat Španělsko a Portugalsko za schodek

Španělsko a Portugalsko možná nedostanou pokutu za překročení rozpočtového schodku. Netrestat je doporučila členským zemím EU Evropská komise (EK). Obě země z pyrenejského poloostrova měly dostat pokutu za to, že se příliš nesnažily dostat svůj deficit pod stanovená tři procenta hrubého domácího produktu. Podle EK však začaly reformami a nemá smysl tyto ekonomiky sankcemi ještě více potápět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař pro hospodářství Pierre Moscovici

Eurokomisař pro hospodářství Pierre Moscovici | Zdroj: Reuters

Španělsko i Portugalsko mají nadměrný deficit už několik let. Pokuta jim hrozila za liknavost, s jakou k problému přistupovaly.

Jenže v posledních letech tamní vlády začaly provádět reformy a opatření ke snížení schodku. Portugalsko by ho měl dostat pod požadovaná tři procenta HDP ještě letos, Španělsko nejpozději v roce 2018.

Komise snažení ocenila a dnes se 28 komisařů dohodlo, že potrestání Španělska a Portugalska nedoporučí.

Komise přihlédla i k tomu, že by sankce mohla odrazit na životní úrovni obyvatel potrestaných zemí. Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici řekl, že ani kdyby byla pokuta symbolická, už nenapraví to, co se stalo, a státy v problémech nemá cenu ještě více potápět.

Rozhoduje Rada EU

O postihu pro rozpočtově neukázněnou zemi rozhoduje Rada Evropské unie, která je složená ze zástupců jednotlivých států. Ti mohou uvalit na členský stát pokutu až do výše 0,2 procenta jeho HDP.

V případě maximální sankce by Španělsko do unijní pokladny odevzdalo přes 2 miliardy eur, Portugalsko asi 200 tisíc eur.

Rada EU se nemusí řídit návrhem EK, ale většinou ho respektuje. Ostatně ještě nikdy žádný stát pokutu za nadměrný schodek neplatil, a to se řízení vedlo proti mnoha státům.

Týkalo se to i České republiky. V jejím případě skončila procedura pro nadměrný schodek v červnu 2014.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme