Česká republika a Slovensko jsou hitem jihokorejských investorů

Jihokorejští podnikatelé investovali do svých projektů v Česku už víc než 4 miliardy dolarů. Celkem šlo o 29 investic. V rámci Evropy je víc láká už jen Slovensko. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků se tak Česko stává důležitějším investičním teritoriem než třeba Německo a přibližujeme se úrovni Japonska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna Hyundai Nošovice

Továrna Hyundai Nošovice | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Podle analýzy Asociace malých a středních podniků láká jihokorejské investory do České republiky a na Slovensko cena pracovní síly. Češi jsou totiž levnější než třeba Němci a Angličané.

„Investice, které se u nás realizují, jsou zejména v automobilovém průmyslu anebo v produktech, které nakonec skončí v automobilovém průmyslu, jako jsou třeba pneumatiky,“ říká předseda asociace Karel Havlíček a doplňuje:

„U nás je poměrně dobrá průmyslová základna, máme zde dobré technické školy, s automobilovým průmyslem máme podobně jako Jižní Korea velmi dobré zkušenosti, stejně jako Slovensko, čili je to celkem logická volba.“

Nejvíc finančních prostředků do Česka investovala automobilka Hyundai v Nošovicích. Druhým největším investorem je výrobce pneumatik Nexen, který začátkem října začal s výstavbou své továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce.

Společnost Nexen investuje během sedmi let 23 miliard korun a zaměstná až 1500 lidí. První pneumatiky by měly z továrny vyjet v roce 2018.

V celosvětovém měřítku ale jihokorejské investice nejčastěji směřují do Číny. V nejlidnatější zemi Jihokorejci investovali do téměř 600 projektů za víc než 75 miliard amerických dolarů a vytvořili tak skoro 230 tisíc nových pracovních míst. Lákají je ale i Spojené státy, Indie, Vietnam nebo Rusko.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme