České ani britské firmy zatím netuší, jak vzájemné obchody ovlivní brexit

Britské firmy čekají, jaké dopady na mezinárodní obchod bude mít brexit. Jen loni dovezl ostrovní stát do Česka zboží za 73 miliard korun. Jednalo se například o auta, léky nebo stroje pro tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika, strojírenství, auto

zahraniční obchod, export, ekonomika, strojírenství, auto | Zdroj: Reuters

Podle Filipa Franka, vedoucího obchodního oddělení Britské obchodní komory v Česku, se důsledky brexitu na mezinárodní obchod přeceňují. Dopady prý budou zejména psychologické.

„V další budoucnosti pak bude fakticky záležet na dalších jednáních mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Je pravděpodobné, že to nové urovnání bude dále založené na celní unii, že si Británie zachová přístup na jednotný evropský trh, a z toho se pak bude odvíjet reálný dopad na obchodní výměnu a obchodování mezi Českou republikou a Velkou Británií,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

České ani britské firmy zatím netuší, jak vzájemné obchody ovlivní brexit

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, přirovnal dopady brexitu na mezinárodní obchod k rozvodu. Podle něj jsou tedy možné pouze dva scénáře.

První možností prý je, že se pro české ani britské firmy v podstatě nic nezmění. Druhá vyhlídka je poněkud radikálnější.

„Druhá varianta je, že obě strany přemůžou emoce a začnou proti sobě bojovat. K tomu doufám nedojde, protože by to velmi dramaticky poškodilo jak Evropu, tak Velkou Británii. A když se bavíme o dramatických opadech pro Evropu, tak by to byly dramatické dopady především na náš region v čele s Českou republikou, právě kvůli naší závislosti na exportu a kvůli významu Velké Británie pro naše exportéry,“ upozorňuje.

Na českém trhu teď působí zhruba 300 britských firem. Mezi ty významné patří například Vodafone, Tesco, HSBC, Marks & Spencer nebo Rolls-Royce. Britské firmy v Česku zaměstnávají asi 65 tisíc lidí. Naopak českých firem působí podle údajů České národní banky na britském trhu zhruba 100. Kromě Škody například Budvar UK, Lasvit, Linet nebo Energetický a průmyslový holding.

Velká Británie se za první čtyři měsíce tohoto roku dostala – historicky poprvé – na třetí místo všech vývozních destinací pro Česko. V minulém roce ještě skončila na čtvrtém místě. Dovoz z Británie loni dosáhl 73 miliard korun.

V tuto chvíli není jisté, jestli budou britské firmy v České republice i nadále investovat. Podle Britské obchodní komory je možné, že některé společnosti rozhodnutí o investicích pozdrží, dokud se nevyjasní, s jakými podmínkami budou moci v budoucnu počítat.

Díky členství v Evropské unii byl vzájemný obchod snazší. Mezi nejvýznamnější britské investory v Česku patří výrobce oceli Arcelor Mittal, výrobce autodílů Avon Rubber nebo třeba výrobce sádrokartonu a polystyrenu BPB Gypsum.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme