ČEZ a Energo-Pro v Bulharsku opět dostaly pokutu za zneužití postavení

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil pokuty místním distributorům energie, kteří jsou vlastněni českými společnostmi ČEZ a Energo-Pro a rakouskou EVN. Podle úřadu totiž zneužívají svého dominantního postavení na trhu. ČEZ má zaplatit v přepočtu asi 7,8 milionu korun, Energo-Pro asi 2,3 miliony korun. Firmy pochybení odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sofie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Společnosti EVN byla udělena pokuta v přepočtu asi 6,5 milionu korun.

Podle prohlášení bulharské Komise pro ochranu hospodářské soutěže distributoři energie stanovili nepřiměřeně vysoké ceny za užívání nízkonapěťové rozvodné sítě, což způsobilo omezení konkurence a mělo dopad na spotřebitele.

Energo-Pro se závěry bulharského antimonopolního úřadu nesouhlasí. ČEZ podle své mluvčí Barbory Půlpánové zatím žádné rozhodnutí neobdržel. Společnost se prý ale chystá odvolat.

„Jsme stoprocentně přesvědčeni, že jsme vždy postupovali dle platné legislativy. Majitel energetické infrastruktury musí v první řadě udržovat bezpečný technický stav sloupů a je pouze na jeho rozhodnutí, zda je využije i k jiným účelům než k přenosu elektřiny,“ upozornila Půlpánová.

Dlouhodobé spory

„V tomto případě navíc ceny za přístup k rozvodným sítím stanovil nezávislý certifikovaný ocenitel a jsou mimochodem také výrazně nižší než v jiných státech, ve kterých je využití sloupů k těmto účelům povoleno,“ dodala.

ČEZ i Energo-Pro řeší problémy s bulharskými úřady opakovaně od roku 2013, mimo jiné jim hrozilo odebrání licence.

Naposledy vyměřil antimonopolní úřad společnosti ČEZ pokutu za zneužívání postavení na trhu minulý měsíc. Firma má zaplatit pokutu ve výši zhruba 17,5 milionu korun, protože podle úřadu odkládala podpis dohody o koupi trafostanic.

ČEZ také musel letos v lednu ukončit provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Bulharsko totiž nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, přestože zařízení nesplňovalo evropské ekologické limity.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme