Daňová pravidla bychom v Evropě měli sladit, tvrdí slovenský ministr financí

Státy Evropské unie by měly zajistit předvídatelnost daňových systémů a přistoupit ke sladění daňových pravidel, aby udržely konkurenceschopnost unie. Po neformálním jednání ministrů financí členských zemí v Bratislavě to novinářům řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír. Větší míru jistoty podle něj přináší firmám připravovaný návrh Evropské komise ohledně zavedení společného konsolidovaného základu podnikových daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský ministr financí Peter Kažimír (vlevo) a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis na schůzce v Bratislavě

Slovenský ministr financí Peter Kažimír (vlevo) a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis na schůzce v Bratislavě | Zdroj: ČTK

„Předvídatelnost našich daňových politik je důležitá, aby náš (unijní) trh byl konkurenceschopnější na globální úrovni. Je třeba udělat více, včetně přeshraniční harmonizace (daňových) pravidel, abychom zabránili daňové nejistotě," řekl Kažimír.

Omezení případů dvojího zdanění nadnárodních podniků či zajištění větší předvídatelnosti daňové zátěže podniků nastolilo do programu debaty právě nynější slovenské předsednictví unie.

Apple platil daně správně, zní z Dublinu. Irsko se odvolá proti rozhodnutí Bruselu

Číst článek

Téma daní se v EU dostalo do pozornosti po srpnovém rozhodnutí Evropské komise, že Irsko poskytovalo americké technologické společnosti Apple selektivní daňové výhody a že Apple musí Irsku doplatit na daních až 13 miliard eur, tedy více než 350 miliard korun, plus úroky. Irská vláda oznámila, že se vůči rozhodnutí komise odvolá.

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen potvrdil, že komise opět předloží návrh na řešení společného konsolidovaného základu podnikových daní. Podle něj bude vstřícný k podnikům, nepřináší dodatečné administrativní náklady firmám a zajistí větší daňovou jistotu.

Podobný názor zastává i Kažimír. „Společný daňový základ má prvky harmonizace, které nemohou překážet žádnému členskému státu, a to ve smyslu snižování nákladů například na daňové poradenství a na to, abychom mohli poskytnout ještě větší míru jistoty těm, kdo vytvářejí pracovní místa," uvedl slovenský ministr.

Debata o zavedení společného konsolidovaného základu pro podniky není v EU nová. První návrh Evropské komise z roku 2011 narazil u některých členských zemí EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme