Daňové úlevy pro řecké ostrovy skončily, nově musí odvádět o osm procent navíc

Už žádné daňové zvýhodnění pro řecké ostrovy. Vláda premiéra Tsiprase na nátlak eurozóny přijala první balík reforem a zrušila i dosavadní výhody pro populární destinace v Egejském, Iónském a Středozemním moři. Pro všechny ostrovy tak nově platí 24procentní daň. Dovolenou v Řecku to tak může prodražit, i když sami hoteliéři ceny zatím zvedat nechtějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko - ostrov Syros

Řecko - ostrov Syros | Foto: Robert Mikoláš

Pokladní markuje jednu položku za druhou, ceny jsou však ještě původní. Výsledná částka na displeji tak už neplatí.

Žena za pultem jednoho ze supermarketů na ostrově Syros si proto bere na pomoc kalkulačku a přičte ještě osm procent. Teprve pak je možné zaplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daňové úlevy pro řecké ostrovy skončily, nově musí odvádět o osm procent víc. Podrobnosti na místě zjišťoval Robert Mikoláš

Daň skokově stoupla z 16 na 24 procent a nejen pětapadesátiletý Iorgos si stěžuje, že je vše dražší.

Za balík kávy, jeden z nejoblíbenějších řeckých nápojů, nyní zaplatí o půl eura víc. V přepočtu si tak připlatí zhruba 13 korun.

Kromě zboží a potravin jsou samozřejmě dražší také pohonné hmoty. Benzin a nafta stojí o dvacet centů víc, což je něco málo přes pět korun.

Syros je jedním z řeckých ostrovů, které nemají mezinárodní letiště. Místní si proto každého návštěvníka doslova hýčkají.

„Ceny nezvýšíme, to by zdejší turistický ruch ještě víc poškodilo. Zvýšení DPH turisty už tak postihne. My si prostě nemůžeme dovolit, abychom jim dovolenou ještě více prodražili. V opačném případě by jeli jinam, to je jednoduchá matematika,“ říká Anna Rigoutsouová, majitelka jednoho z místních penzionů.

Ceny u řeckých čerpacích stanic reflekovaly růst DPH (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Její slova tak možná uklidní případné zájemce o dovolenou v Řecku, zdejší obchodníci a podnikatelé ale do budoucnosti hledí s obavami. Paní Rigoutsouová není výjimkou.

„Je to experiment. Nevíme, jestli to zvládneme a utáhneme, to se ukáže až na konci sezony. Nemáme však jinou možnost. Buď něco vyděláme, nebo aspoň pokryjeme náklady. A pokud ne, budeme muset zavřít,“ uzavírá Rigoutsouová.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme