ECB chce dál zvyšovat tempo růstu ekonomiky, bankéři zvažují i nákupy státních dluhopisů

Evropská centrální banka uvažuje o dalších krocích, které by podpořily růst ekonomiky. Už dříve snížila základní úrokové sazby na rekordně nízkou úroveň. Teď bankéři zvažují i nákupy státních dluhopisů. Zatím ale není jasné, v jakém objemu a od kdy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto)

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Předseda Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi připustil, že bankovní rada je jednomyslně připravená použít další nástroje, které hospodářství podpoří. Přistoupit může mimo jiné k nákupu státních dluhopisů.

Centrální banka chce podobnými kroky uvolňovat nové peníze bankám, které je použijí na úvěry. V oběhu tak bude více peněz.

Nákup státních dluhopisů není neobvyklý. Nedávno tento program zastavila americká centrální banka. Byl to vůbec největší nákup státních dluhopisů v historii. A naopak s ním nedávno začala japonská centrální banka.

Obavy z návratu recese

Eurozóna se loni vymanila z nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Letos se ale hospodářský růst výrazně zpomalil a to mezi ekonomy vyvolalo obavy z návratu do recese. Ve třetím čtvrtletí vzrostl HDP o dvě desetiny procenta.

Eurozóně výrazně pomohlo jen oživení ve Francii a konec hospodářské recese v Řecku. Dlouhodobě ji ale trápí velmi nízká inflace. Její míra se v meziročním srovnání drží přes rok pod jedním procentem. To je oblast, kterou Draghi označuje za nebezpečnou.

Eurozóna je klíčová i pro české firmy. Důležitou roli v českém vývozu mají všechny státy evropské osmadvacítky. Loni skončil zahraniční obchod s těmito státy s přebytkem přes 730 miliard korun. Bylo to o 14 miliard korun více než předloni. Mezi hlavní obchodní partnery Česka patří Německo, následují Slovensko a Polsko.

Vývoj hrubého domácího produktu v EU mezičtvrtletně 2009 - 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme