EK navrhla tvrdé sankce pro zadlužené země eurozóny

Země eurozóny s nadměrným deficitem by měly zaplatit pokutu ve výši 2 desetin procenta svého hrubého domácího produktu. Přišly by tak o mnohamiliardové částky. Navrhla to Evropská komise. České republiky se případné sankce zatím týkat nebudou, protože není v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Tvrdé sankce mají odradit potenciální následovníky Řecka. To se kvůli rozhazovačné politice dostalo na pokraj státního bankrotu.

Komise chce, aby trest za schodek státního rozpočtu přesahující 3 procenta HDP a za nadměrný dluh přišel automaticky. Zavedení sankcí by mohl zabránit jen odpor výrazné většiny členských zemí Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu téma osvětlil na Rádiu Česko

Dnes je praxe opačná, státy musejí trest pro zadluženou zemi nejdřív schválit. I proto si ze sankcí nikdo nic nedělal a pravidla o šetrném hospodaření byla v Unii porušována.

Možnost automatických sankcí se ale nelíbí Francii a jižnímu křídlu eurozóny. Francouzská ministryně financí už řekla, že nevolení byrokraté by neměli mít takovou pravomoc zasahovat do hospodaření členských států. Takže je otázka, jestli se zpřísnění sankcí podaří prosadit.

„To, že je potřeba sankce posílit, na tom se shodují všichni. Shoda není na tom, jak konkrétně se to má udělat, a dá se očekávat, že nějaká shoda se nakonec najde,“ poznamenal Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Dnešní návrhy Komise platí jen pro eurozónu. Brusel chce ale už brzy přijít s přísnými sankcemi i pro zbytek Unie, tedy i pro Česko.

„Pro země stojící mimo eurozónu nemají platit finanční sankce ve smyslu těch pokut, protože pro to neexistuje právní základ. Tam chce Komise přijít s jiným typem sankcí, pravděpodobně to bude pozastavení financování z evropských fondů,“ vysvětlil Houska.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme