EK prosazuje kvůli skandálu VW měkčí emisní limity. Europoslanci nesouhlasí

Europoslanci odmítají zmírnit emisní limity. Ty chce naopak uvolnit Evropská komise v reakci na skandál německé automobilky Volkswagen. Společnost instalovala do motorů software, který zkresloval údaje o zplodinách. Návrh Evropské komise umožňuje, aby motory na naftu vypouštěly až dvakrát víc oxidů dusíku než dosud. O návrhu bude hlasovat Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Zdroj: Reuters

S uvolněním limitů počítá Evropská komise až ve chvíli, kdy laboratorní testování emisí nahradí zkoušky při skutečné jízdě. Parlamentní výbor pro životní prostředí to ale považuje za nespravedlivé.

„Když dojde k problému typu dieselgate, jsou v zásadě dvě možnosti řešení. Tolerovat mu to a upravit normy, aby mu vyhovovaly, a tím pádem je změkčit pro všechny, anebo se chovat tvrdě a netolerovat šlendrián,“ dodává europoslanec a místopředseda výboru Pavel Poc z ČSSD.

Limity vyšší o 110 procent chce Evropská komise zavést pro nové modely příští rok a pro nové vozy starších modelů do tří let. Pokud europoslanci uvolnění limitů odmítnou, komise může přijít s upraveným návrhem.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme