EK zatím Česku nepovolí změnu výběru DPH. Jsme však ve hře, podtrhuje Babiš

Evropská komise zatím Česku nevyhoví v jeho žádosti o změnu výběru daně z přidané hodnoty. Nejdřív vypracuje analýzu, která má ukázat, jestli má navrhovaný systém smysl. Informaci, kterou už ráno přinesl Český rozhlas, potvrdila EK v dokumentu o dani z přidané hodnoty, který dnes vydala. Ministr financí Andrej Babiš chce v Česku zavést systém, kdy DPH platí odběratel služeb a ne ten, kdo je poskytuje. To, že komise zatím návrh nezamítla, považuje za úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Myslím, že je to velký úspěch, že skutečně jsem byl urputný a dva roky jsem to tam propagoval,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Český rozhlas.

Systém přenesení daňové povinnosti – neboli reverse charge – kdy DPH platí odběratel a ne ten, kdo službu poskytuje, by podle českého ministerstva financí byl jedním z nástrojů pro boj s daňovými úniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK zatím Česku nepovolí změnu výběru DPH. K tématu mluvili zpravodaj ČRo O. Houska, ministr financí A. Babiš a komentátor ČRo Petr Hartman

Komise však přenesení daňové povinnosti dlouhodobě odmítá. Podle ní by se daňové úniky jen přesunuly do jiných oblastí a narostla by byrokracie.

Místopředseda EK pro euro Valdis Dombrovskis už před časem řekl, že by se tímto systémem sice zabránilo karuselovým obchodům, ale umožnilo by to jiné daňové úniky, třeba na úrovni konečného prodeje. „Zboží by se tak k zákazníkům dostávalo nezdaněné,“ poznamenal eurokomisař.

Komise chtěla původně návrh zamítnout, nakonec však Česku ustoupila s tím, že vypracuje analýzu, jestli má taková věc smysl.

„Já se obávám, že komise tomu moc nerozumí, ani pan Dombrovskis. My jsme nabízeli: Vyzkoušejte to na České republice, my jsme ten pilot. Dejte nám ten pilot na tři roky,“ řekl Babiš k výhradám EK. Podle něj nejde o plošné přenesení daňové povinnosti, ale o to mít onu kompetenci.

I kdyby komise změny podpořila, musely by je pak schválit všechny země EU. Některé jsou proti, Babiš však chce být vytrvalý a kolegy přesvědčit.

„Já s nimi vytvářím osobní vztahy a půjdu a budu je přesvědčovat, aby mi ten pilot dali pro Česko. To je nejlepší analýza, a ne nějaká teorie, že si tam najdu nějakou auditorskou firmu, která dva roky zase bude něco zkoumat a nic z toho nevypadne,“ dodal ministr.

Evropská komise zatím Babišovi nepovolí změnit výběr DPH, nejdřív udělá analýzu

Číst článek

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme