EP navrhuje pětiměsíční mateřskou s plným platem

Ženy ve všech zemích Unie by měly mít minimálně dvacetitýdenní mateřskou dovolenou. Při ní by navíc měly dostávat 100 procent svého předchozího platu. Takové návrhy k novele unijní směrnice o mateřské dovolené schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kojenec

kojenec | Foto: Pavla Kopřivová

Evropská komise navrhovala zvýšit minimální délku mateřské dovolené v Unii z 14 na 18 týdnů. Europoslanci požadují týdnů 20.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament navrhuje minimálně pětiměsíční mateřskou s plným platem. Podrobnosti přidává zpravodaj Pavel Novák

Směrnice nechce sjednotit dobu mateřské dovolené v celé Unii. Má zavést její minimální výměru, ale členské státy by mohly jít nad její rámec.

Novinkou je proplácení 100 procent mzdy během dovolené. A to nejen mateřské dovolené, ale i otcovské. Ta má být podle představ EP dva týdny. To se nelíbilo necelé třetině europoslanců, kteří hlasovali proti směrnici.

Poslanecké myšlenky hájí Zuzana Brzobohatá (ČSSD) z frakce Evropských socialistů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podstatu návrhu EP vysvětlovala ve Stalo se dnes europoslankyně za ČSSD Zuzana Brzobohatá

„Legislativní úprava v rámci EU by měla především dbát na zdraví ženy, aby se matky po porodu dostatečně zotavily zdravotně i psychicky. Je ještě jeden aspekt, který se málokde uvádí. Je to otázka kojení. Tak, aby mohly být děti kojeny minimálně pět měsíců, což všichni víme, že má obrovský vliv na zdraví dětí.“

Přítomnost obou rodičů v prvních dnech života dítěte má podle poslankyně Brzohohaté na dítě také blahodárný vliv.

„Běžný český otec si dovolenou skutečně bere a toto by rozhodně uvítal, že by mohl být s rodinou,“ dodává Zuzana Brzobohatá.

Česko se obává o rozpočet

S délkou dovolené nemá Česko problém. Je u nás dokonce o osm týdnů delší. Europoslankyně Andrea Češková (ODS) z frakce Evropských konzervativců se ale obává povinnosti plného platu během mateřské i otcovské dovolené.

„Nebezpečí především útočí na náš rozpočet, rozpočet České republiky. Potom v dalším kroku je to útok na kapsy daňových poplatníků,“ upozornila Češková.

Panovaly také obavy z toho, aby se do novely nedostala povinnost brát si mateřskou dovolenou i pro samostatně podnikající ženy. Ty přitom začínají znovu pracovat brzy po narození dítěte. Tento pozměňovací návrh některých europoslanců nakonec v hlasování propadl.

Podle Češkové povinnost z nikoho dobrého rodiče ještě neudělala. „Přece to, že mu bude povinně uložena péče, ještě neznamená, že ji skutečně s láskou bude vykonávat tak, aby si ji dítě užilo a mělo z ní prospěch. Nikdy nemůže být péče o dítě založená na povinnosti pečovat, ale vždy je to přece o dobrovolnosti a lásce k tomu dítěti,“ podotkla.

Úpravy směrnice o ochraně zdraví těhotných zaměstnankyň navržené europoslanci musejí znovu posoudit členské země Evropské unie, tedy jejich ministři sociálních věcí.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme