EU chce mít volnější obchodní vztahy s Jižní Koreou

Dohodu o volném obchodu s Jihokorejskou republikou by dnes měli schválit ministři zahraničí Evropské unie na své bruselské schůzce. Obavy z dopadu dohody zvláště na automobilový průmysl ale už dříve vznesli poslanci Evropského parlamentu. Itálie teď hrozí, že s ratifikací dohody nebude nijak spěchat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Do pěti let by měly obě strany dohody téměř zrušit svá cla na vzájemně dovážené průmyslové i zemědělské výrobky. Smlouvu ale musí nejdříve schválit Rada členských zemí, po nich Evropský parlament a nakonec ji musí ratifikovat všechny země sedmadvacítky.

Itálie chce podle týdeníku European Voice na ministerské schůzce hlasovat proti dohodě. Obává se totiž zvýšení dovozu levných aut. Jihokorejské automobilky těží z toho, že využívají levné subdodavatele z Číny.

I když v hlasování Itálie asi podlehne, chce pak oddalovat ratifikaci, aby měly její automobilky dost času se na korejskou konkurenci připravit.

Jižní Korea je pro Evropskou unii 8.nejvýznamnějším obchodním partnerem. Pro Koreu je pak Evropa druhým největším trhem, na který vyváží.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme