EU finančně pomůže Irsku, ručit bude i Česko

Evropská unie schválila finanční pomoc Irsku. Jedná se o částku 85 miliard eur. Novinářům to oznámil slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Na záchraně Irska by se měly kromě států platících eurem podílet i Velká Británie, Švédsko a Dánsko. Finančně pomůže Irsku i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irsko

Irsko | Zdroj: ČTK

Zaručí se za celkem 6,7 miliardy korun, které Irům na tři roky půjčí Evropská komise, oznámil náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Pokud by Irsko peníze nesplatilo, Česko by celou částku muselo zaplatit do rozpočtu EU.

„Česká republika se hypoteticky, prostřednictvím evropského rozpočtu, podílí, jako všechny členské státy, na garanci, kterou poskytuje evropský rozpočet části půjčky Irsku. Kdyby se garance hypoteticky rozpočítala na všechny členské státy, tak na Českou republiku připadá podíl 6,7 miliard. Je to ale skutečně teoretická konstrukce,“ upřesnil ministr financí Miroslav Kalousek.

Jednotlivé členské země totiž ručí za 60 miliard eur, které Evropská komise poskytuje do záchranného balíku o celkové výši 750 miliard.

Jinak se budou na finanční pomoci Irsku podílet přímo Velká Británie, Švédsko a Dánsko, které poskytnou Dublinu bilaterální půjčky za asi 22 miliard eur. Podobnou sumu Irům půjčí i Mezinárodní měnový fond.

Irsko použije 25 miliard na podporu svých bank, které zemi do krize přivedly svým hazardním chováním na trhu s nemovitostmi. 50 miliard půjde na rozpočtové výdaje Irska. Půjčky musí Dublin vrátit do 3 let. Aby je dostal, musel také přijmout plán tvrdých úspor v hospodaření státu.

Irská koalice v krizi

O částce rozhodovali ministři financí Unie. Už minulý týden při telekonferenci rozhodli, že žádost Dublinu o finanční pomoc vyslyší.

Již předtím se nejčastěji mluvilo o částce 85 miliard eur. Irsko ji má dostat za svůj čtyřletý plán úspor ve státním rozpočtu. Tento týden jej představil premiér Brian Cowen. Sklidil za něj kritiku opozice a v doplňovacích volbách přišla jeho strana o jeden mandát. Koalice má tak jen velmi křehkou převahu v parlamentu. Stejně jako Řecko, se i Irsko dostalo do potíží vlastní vinou.

V jeho případě nešlo ale prvotně o lživé statistiky ohledně schodku státního rozpočtu jako v Řecku. Nezodpovědně se zachovaly irské banky, které bezhlavě nafoukly bublinu na trhu s nemovitostmi. Jejich krachu se pak bály hlavně zajišťovací peněžní ústavy v Německu a Velké Británii, a přitlačily na Irsko, aby přijalo pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Pavel Novák, Renáta Prátová, Jan Piroch, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme