EU schválila plán na omezení spotřeby igelitek, Česko je nejspíš zpoplatní

Evropané budou v příštích letech muset výrazně omezit svou spotřebu igelitových pytlíků. I přes odpor Evropské komise se na tom v Bruselu dohodli zástupci všech zemí Evropské unie. Podle nich jsou pytlíky, sáčky nebo tašky příliš velkou zátěží pro životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky

Igelitové tašky | Foto: Free Digital Photos

Evropané podle odhadů každoročně vyprodukují přes 20 milionů tun plastového odpadu. Teď si země EU budou moci vybrat jeden ze dvou způsobů, jakým spotřebu sáčků sníží.

Každý stát si bude muset zvolit, jestli si stanoví cíl pro maximální počet spotřebovaných sáčků na počet obyvatel, nebo na ně uvalí daň a zpoplatní je. Česko nejspíš zvolí druhou možnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Země EU chtějí omezit spotřebu igelitek. Diskutovali L. Trylč z Odboru odpadů MŽP a Z. Juračka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

„Debaty v České republice, které na toto téma zatím byly, říkají, že si Česko asi zvolí právě tu variantu zpoplatnění, což ostatně je už praxe mnoha supermarketů a prodejců,“ říká zástupce vedoucího českého velvyslanectví při EU Jakub Dürr.

Zástupci některých obchodníků regulaci igelitových tašek kritizují. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v Bruselu nechtěl plán příliš komentovat. Plastové tašky bere prý především jako záležitost ochrany životního prostředí.

„Já bych to z obchodního hlediska neviděl tak fatálně. Protože používání plastických tašek se trochu přehnalo. Pamatuji doby, kdy jsme měli tašky stálejší a nepochybně existují i jiné materiály, které méně poškozují životní prostředí,“ uvedl.

Státy Evropské unie se nakonec domluvily, že se omezení nebudou týkat nejtenčích mikrotenových sáčků. Evropská komise nechtěla spotřebu sáčků nijak omezovat, členské země a europoslanci ale na návrhu trvali.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme