EU se nakonec možná vyvaruje rozpočtového provizoria

Evropské unii stále hrozí rozpočtové provizorium. Rada členských zemí se totiž nedokázala shodnout s Evropským parlamentem na podobě rozpočtu na příští rok. Teď přijala Evropská komise nový návrh, který by mohly obě strany sporu ještě před Vánocemi schválit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie    

Evropská unie     | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Hrozba mezinárodní ostudy z rozpočtového provizoria podnítila unijní orgány k větší aktivitě. Evropská komise přišla se staronovým návrhem rozpočtu už teď a ne až na jaře příštího roku, jak se čekalo.

Komise stále navrhuje navýšení rozpočtu jen o necelá tři procenta. Europoslanci postupně vyklidili své pozice, ve kterých požadovali šestiprocentní růst. K jednání o novém návrhu se mají členské země, Parlament a Komise sejít 7. prosince.

Nový návrh je podle eurokomisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského sestavený tak, aby nebylo třeba jej nějak doplňovat. Europoslanci mají ale stále několik podmínek, na které některé členské země nechtěly přistoupit.

Komise má například předložit návrh na financování Unie z vlastních zdrojů nezávislých na hospodářské kondici členských zemí. Parlament se chce také podílet na finančním plánování Unie pro období po roce 2013.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme