Euro kvůli řecké krizi mírně oslabuje. Trhy čekají na výsledky jednání

Trhy s napětím očekávají, jak bude pokračovat vyjednávání ohledně řecké krize. Čeká se především, s jakými návrhy přijde řecká strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Zdroj: Reuters

Euro po ohlášení výsledků referenda, v němž Řekové odmítli podmínky věřitelů, oslabilo, ale během včerejšího dne podstatnou část svých ztrát umazalo. Dnes ráno ztrácelo vůči dolaru oproti pátku kolem půl procenta, což není mnoho ve srovnání s rychlým pádem evropské měny v době, kdy řecká vláda referendum vyhlásila.

Někteří analytici říkají, že referendum ve skutečnosti neznamená v jednáních žádnou změnu a že stále existuje možnost dohody, která udrží zadlužené Řecko v eurozóně.

Také oslabení okolo dvou procent na akciových trzích, kterým si včera evropské burzy prošly, nebylo nijak dramatické. Během dne dokonce akcie zamířily k plusovým výsledkům.

To, že v pondělí akcie nakonec mírně oslabily, se přičítá rozhodnutí Evropské centrální banky, která řekla, že nebude zvyšovat objem nouzového financování řeckých bank ze současných zhruba 89 miliard eur. Zároveň zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za nouzové úvěry.

Řecké banky si tak budou muset vystačit s aktuálním, už tak napjatým limitem hotovosti. Eurokomisař Günther Oettinger dnes dokonce uvedl, že Řecká vláda bude v brzké době muset hradit účty a vyplácet mzdy a důchody ve formě dlužních úpisů. To by mohl být technicky předstupeň k vlastní měně.

Řecko má předložit návrhy, které by mu umožnily zůstat v eurozóně

Číst článek

Kvůli řecké dluhové krizi se dnes bude konat mimořádný summit eurozóny. Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí slíbil, že na summitu představí nový návrh řešení řecké dluhové krize poté. Oettinger nicméně upozornil, že nová jednání s Řeckem nebudou mít smysl, pokud budou Atény nadále odmítat reformy.

Podle vlažné reakce trhů se dá předpokládat, že žádné velké turbulence nebudou, protože obchodníci už jsou připraveni na všechny eventuality.

Řecké banky dnes zůstávají zavřené, a Řekové tak mohou nadále vybírat peníze pouze z bankomatů. Denní limit pro jednu kartu zůstává 60 eur, tedy zhruba 1600 korun.

V noci na dnešek oslabily americké akcie. Ale analytici soudí, že větší váhu než výsledky řeckého referenda měly obavy z vývoje na čínském akciovém trhu.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme